2.5 C
Stockholm

Så kallt ska det vara i frysen – Har du koll?

Datum:

Dela:

Nu i tider med höga matkostnader kanske man vill se till att förvara sin mat på bästa sätt för att minska matsvinn. Då kanske man ställer sig frågan hur kallt ska det vara i frysen?

Enligt Livsmedelsverket är -18 grader Celsius lagom i frysen. De skriver också att en enkel regel att komma ihåg är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den.

Hur kallt ska det vara i en kyl?

När det gäller kylen är Livsmedelsverkets rekommendation +4 grader. Här kan man experimentera lite själv men det är bra att ha i åtanke att mat kan bli förstörd även av för låg temperatur i kylen. Har du exempelvis en gurka som hamnar mot en kall kylskåpsvägg kan den frysa och blir då blaskig och inte god att äta. Så ju kallare desto bättre hållbarhet på maten, men inte för kallt.

Placering av mat i frys

Spelar det någon roll hur du placerar maten i ditt frysskåp eller i din frysbox?

  • För att förhindra maten från att torka ut eller utveckla en lukt bör du förvara den i lufttäta behållare, fryspåsar eller aluminiumfolie.
  • Kött som helt har tinats bör inte frysas om.
  • För att inte överbelasta frysen bör du undvika att lägga in för mycket varm mat på en gång. Det sänker frysningshastigheten och kan höja temperaturen på redan fryst mat.
  • Frysens varmaste område är på översta hyllan och i dörren. Här bör inte glass, bröd eller iskuber förvaras.
  • För att maten ska frysa så snabbt som möjligt bör ett utrymme lämnas mellan förpackningarna så att kall luft kan cirkulera fritt.

Relaterat

Noodle Magazine – inte vad det verkar vara

Vid en första anblick för Noodle Magazine tankarna till någon typ av tidskrift, innehållande recept på maträtter med nudlar. En annan tanke skulle kunna...

Lucas Simonsson – ett humoristiskt geni

Lucas är en av de mest framstående komikerna i nutidens sociala medier. Han har en egen kanal på Youtube som lyckats mycket bra, men...

5 hälsotips för dig som älskar film

Det finns många bra filmer att se och de flesta av oss spenderar en del av vår fritid framför en tv eller dator. Ett...

iGaming och vad tillväxten betyder för branschen

Vad som tidigare var relativt oreglerat har med sin tillväxt blivit allt mer strikt. Casino och iGaming i stort har vuxit enormt inte bara...

Så funkar Anders “Ankan” Johansson

Anders "Ankan" Johansson är en svensk före detta journalist och programledare som är mest känd för sin tid som programledare för TV-programmet "Så funkar...