Hur många ml är en liter? 
Blogg

Hur många ml är en liter? 

Det är rymdmåttet liter vi talar om, och det brukar delas in i tiondelar, hundradelar eller tusendelar. Deciliter är en tiondels liter, centiliter är en hundradels liter. Milli betyder tusendel, och det går alltså tusen ml på en liter. Det kan låta mycket, men det beror förstås på vad det är för något som ska mätas. En liter vatten är inte så mycket, men en liter sprit upplevs som väldigt mycket. Man mäter delar på lite olika vis beroende på om det är ett matlagningsrecept (dl), en spritdryck (cl) eller parfym (ml). 

Vanliga mått är:

  • Milliliter, en tusendels liter, är ofta ett mått för parfym
  • Centiliter, en hundradels liter, är oftast ett mått för spritdrycker
  • Deciliter, en tiondels liter, är oftast den vanliga anvisningen i matrecept 

Ett mått som är lite mer:

  • Hektoliter, hundra liter, avser vattenmängd i tankar och större kärl. 

Milliliter kan se mycket ut

Många tillverkare av parfym och skönhetsprodukter utnyttjar det faktum att 50 ml låter mycket mer än en halv deciliter. Tänk hur det ser ut i ett decilitermått. Det är inte speciellt mycket alls. Hur mycket kostar egentligen fotcremen per liter? Schampoflaskor är ofta mycket platta, kanske för att lura ögat att det finns mycket i förpackningen. Men som konsument bör man kolla på hur många ml det finns. 200 ml är bara två deciliter. Hur många ml är en halv liter? Det är 500 ml, och det låter ju ganska mycket.

Centilitermått behövs på krogen

När vi pratar om sprit är det centiliter man mäter, och det är en dyr produkt om man beställer in en snaps på restaurang. Enkelt uttryckt, en sexa renat är sex centiliter, sex hundradelar av en liter. Det är inte mycket som mängd vätska betraktat, men värdet bestäms ju ytterst av literpriset. 

Hur många ml är det på en liter?

Det är en vanlig fråga hur många ml en liter är, och det finns som synes ett entydigt svar. En liter är tusen milliliter. Men upplevelsen av hur mycket eller lite en milliliter faktiskt är kan variera mycket. En liten parfymflaska med 50 ml koncentrerad doft varar mycket länge, men en halv deciliter mjölk är bara som en liten skvätt i kaffet.