5 hälsotips för dig som älskar film
Nöje

5 hälsotips för dig som älskar film

Det finns många bra filmer att se och de flesta av oss spenderar en del av vår fritid framför en tv eller dator. Ett filmintresse kan leda till ohälsosamma vanor, men det behöver inte göra det. Om du älskar att se film och samtidigt vill hålla dig hälsosam, finns det några tips som kan vara användbara. Här kan du läsa fem tips som du kan applicera till ditt filmtittande: 

1. Använd blue light glasögon

En hälsoaspekt när det kommer till att titta på film är att minimera skadan på sina ögon. Att skydda ögonen med blue light glasögon när du tittar på film är ett bra sätt att förhindra skador orsakade av långvarig exponering från blått ljus. Blått ljus, som finns i många digitala enheter, kan leda till trötta och irriterade ögon, huvudvärk och sömnproblem. Blue light glasögon har specialdesignat glas som blockerar en stor del av de blåa ljuset från att skada dina ögon. De kommer i olika stilar och modeller, så du kan välja ett par som passar din personliga stil. Glasögonen finns med både styrka och utan, så det passar vem som helst. Att bära blue light glasögon när du tittar på film ger inte bara skydd mot skadligt blått ljus utan kan också göra det bekvämare att se filmer under en längre tid.

2. Använd filmen som motivation att gå till gymmet

Att gå till gymmet är bra för hälsan och du kan faktiskt använda film som motivation till det. Det kan vara lätt att tappa motivationen när du tränar, men om du har en film som du ser fram emot att se efter träningen kan det hjälpa till att ge den extra push som behövs för att komma igång. Ett annat sätt som film kan hjälpa din motivation till gymmet är att bestämma en film som du bara får titta på när du är på gymmet. Du kan titta på filmen medan du springer eller cyklar. Detta kan hjälpa dig att stanna på banan och fortsätta träna regelbundet, eftersom du vill tillbaka till gymmet för att få fortsätta se filmen.

3. Anpassa ditt filmval

Att välja en lärorik film är ett bra sätt att förbättra din hälsa. Det finns många filmer som kan ge dig insikter om livet, kunskap om olika kulturer och historiska händelser. Genom att se dessa filmer kan du få nya perspektiv på ditt liv och lära dig mer om vad som är viktigt i livet. Du kan till exempel se en film som handlar om miljöskydd, vilket ger dig en bild av hur du ska ta hand om naturen. Eller så kan du se en film som handlar om etik, vilket ger insikter i hur du ska uppföra dig mot andra människor. Du kan lära dig mycket av film beroende på ditt filmval, men framförallt kan du skada din hälsa genom att till exempel titta på en läskig film som gör dig paranoid eller skapar sömnproblem. Oavsett vilken typ av film du väljer att titta på, så är det alltid bra att ha ett öppet sinne för hur filmen kan påverka dig.

4. Hälsosamma snacks

När du tittar på film är det ofta lätt att falla för frestelsen att äta onyttigheter. Men det finns många hälsosamma snacks som är perfekta när du tittar på film. Frukt och grönsaker är ett bra alternativ, såsom morötter, gurka, jordgubbar och vindruvor. Nötter och frön som mandlar, pumpafrön och solrosfrön innehåller mycket nyttiga fetter och protein. Du kan även baka egna chips av potatis eller majs med lite olja och salt. Popcorn utan smör eller andra tillbehör är ett annat gott snacks som inte innehåller så mycket kalorier. Det finns många hälsosamma snacks att välja mellan när du ska titta på film. Ifall du vill undvika att äta snacks överhuvudtaget när du tittar på film, så kan du virka, rita eller göra något annat under tiden du tittar på filmen. På så sätt distraherar du dig själv från att skapa suget att äta. Du kan även göra en kopp te för att minimera dina snacks.

5. Titta på film med kompisar

Att ha en filmkväll eller gå på bio med kompisar är ett av de bästa sätten att få en social aktivitet utav ditt filmintresse. Det är ett perfekt sätt att umgås och ha roligt tillsammans, samtidigt som du njuter av en bra film. Du kan välja att gå till biografen, men det finns också möjlighet att hyra filmer och se dem hemma. Att se en film tillsammans ger alla chansen att diskutera den senare, vilket skapar ett gemensamt minne. Du kan även laga mat tillsammans innan du börjar se filmen, vilket gör det hela till en mycket trevligare upplevelse. Detta kan stärka din mentala hälsa att få umgås med kompisar.

Det finns många alternativ att skapa en hälsosam vana när det kommer till att titta på film. Genom att välja dessa tips kan det till och med gynna din hälsa. Så njut av dina favorit filmer samtidigt som du tar hand om din kropp!