Vad händer om man äter för mycket protein
Blogg

Vad händer om man äter för mycket protein

Vad händer om man äter för mycket protein?

Proteiner är oumbärliga näringsämnen för vår kropp. De hjälper att bygga och reparera celler, producera enzymer och hormoner, och är avgörande för en sund muskelutveckling. Men vad händer om man äter för mycket protein?

Risker med överkonsumtion av protein

Att äta mer protein än rekommenderat kan leda till olika hälsoproblem. Några av dessa inkluderar njurproblem, benhälsa och matsmältningsproblem.

En obalans i fördelningen av makronäringsämnen kan också störa den normala funktionen i kroppen. I synnerhet kan en högprotein diet öka risken för njurskador, särskilt hos personer som redan har befintliga njurproblem.

Förutom skadlig påverkan på njurarna kan ett överskott av protein leda till viktökning. Protein är mycket näringsrikt och kan bidra till att öka ditt totala kaloriintag, vilket kan leda till viktökning om det inte balanseras med regelbunden motion.

Rekommenderat dagligt intag av protein

Det rekommenderade dagliga intaget av protein varierar beroende på ålder, kön och aktivitetsnivå. NPV (Nordiska näringsrekommendationer) rekommenderar att vuxna får 10-20% av sina dagliga kalorier från protein.

Åldersgrupp Kön Rekommenderat Proteinintag (gram/dag)
Barn (1-3 år) Flickor/Pojkar 13-20
Ungdom (14-18 år) Flickor 47
Ungdom (14-18 år) Pojkar 55
Vuxna (över 18 år) Kvinnor 46
Vuxna (över 18 år) Män 56

Källor till protein

Nu när vi vet fördelarna med protein och riskerna med att äta för mycket protein, låt oss gå igenom några goda källor till protein.

  • Kött: kött som biff, kyckling och fläsk är alla utmärkta källor till protein.
  • Fisk och skaldjur: Fisk som tonfisk, lax och räkor är rika på protein.
  • Jordnötter och nötter: Dessa är utmärkta källor till vegetabiliska proteiner.
  • Ägg: Ägg är en annan fantastisk källa till protein och innehåller även andra viktiga näringsämnen.

Sammanfattning

Medan protein är ett nödvändigt näringsämne för människors hälsa, kan överdriven konsumtion leda till olika hälsoproblem. Det är avgörande att du äter en balanserad kost och att du känner till ditt rekommenderade dagliga intag av protein för att undvika dessa potentiella problem.