Vad hette abba innan de tog namnet abba
Blogg

Vad hette abba innan de tog namnet abba

Vad hette ABBA innan de tog namnet ABBA?

De fyra medlemmarna i den svenska supergruppen ABBA, Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad hade alla framgångsrika solokarriärer innan de bildade bandet 1972. Vad många inte vet är att gruppen gick under flera olika namn innan de landade på det nu världsberömda ABBA.

Egentligen kan man tänka sig att resan till att bli ABBA började redan 1969 när Björn och Benny började komponera musik tillsammans. Deras flickvänner, Agnetha och Anni-Frid, började sedan sjunga till deras melodier. Det dröjde dock ett par år innan gruppen formellt bildades och startade sin musikaliska resa tillsammans.

Namn innan ABBA

Innan de officiellt blev ABBA, beslutade gruppen att använda initialerna från deras förnamn (Agnetha, Björn, Benny, och Anni-Frid), och så blev de ”ABBA”. Men innan dess använde samma medlemmar flera olika gruppnamn:

År Namn Medlemmar
1970 Festfolket Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid
1971 Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid
1972 ABBA Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid

Dessa namn representerade olika steg i gruppmedlemmarnas samarbete och kreativa utveckling. Men det var slutligen som ABBA som de skulle göra sig ett namn i inte bara Sverige, men också runt om i världen.

Hur kom de fram till namnet ”ABBA”

ABBA var faktiskt en förkortning av medlemmarnas förnamn (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). Det är dock intressant att notera att de faktiskt behövde tillstånd från en svensk fiskkonservfabrik med samma namn för att kunna använda ”ABBA”. Lyckligtvis gav företaget sitt godkännande och resten är historia.

ABBA blev snabbt ett ikoniskt band som gjorde Sverige känt världen över tack vare deras otroliga låtskrivenhet, sjungande och enastående framträdanden. Med hits som ”Dancing Queen”, ”Mamma Mia” och ”Money, Money, Money” blev de en internationell succé och förblev högst relevanta även i dagom, över fyra decennier senare.