Räkna ut hur mycket ersättning bebis ska äta
Blogg

Räkna ut hur mycket ersättning bebis ska äta

Nyfiken på hur mycket ersättning din bebis behöver äta?

Att räkna ut hur mycket ersättning din bebis ska äta är det inte alltid enkelt. Varje spädbarn är unikt och har sitt eget sätt att äta, vilket kan förändras från dag till dag. Det är viktigt att övervaka din bebis när hon äter och lyssna på signalerna hon ger om hon är hungrig eller mätt.

Hur mycket ska min bebis äta?

En del utgå från ”rule of thumb”-metoden som säger att bebisar generellt behöver 150-200 ml ersättning per kilo kroppsvikt varje dag. Men kom ihåg att detta bara är en vägledning och att det alltid är bäst att följa din bebiss unika behov.

Ålder Mängd per måltid Måltider per dag
0-1 månader 60-90 ml 6-8 gånger
2-3 månader 90-120 ml 5-6 gånger
4-5 månader 180-210 ml 5 gånger
6+ månader 210-240 ml 4 gånger

Indikatorer att din bebis får tillräcklig ersättning

  • Bebisen känns nöjd och lugn efter amning/erbjudande av flaska.
  • Din bebis har reguljära, våta blöjor.
  • Bebisen går i vikt som förväntat.

Det är viktigt att du känner dig trygg med hur mycket din bebis äter. Om du någonsin känner dig osäker eller har frågor ska du alltid rådfråga sjukvården. Din barnmorsk- eller barnavårdscentral finns där för att stödja dig genom dessa tidiga månader av föräldraskap.

Hur man introducerar ersättning till din bebis?

Att introducera ersättning till din bebis kan vara lite överväldigande. Att veta hur mycket eller hur ofta man ska erbjuda en flaska kan vara ett tufft gissningsspel. Räkna ut hur mycket ersättning bebis ska äta kan skilja sig från barn till barn, men här är några tips:

  • Börja med små mängder och öka gradvis
  • Ta tid på dig och ha tålamod
  • Följ alltid rekommendationer för upplösning av ersättningsfiber

Att räkna ut hur mycket ersättning din bebis behöver kan vara svårt men det viktigaste att komma ihåg är att bebisen ska känna sig mätt och nöjd efter varje måltid. Glöm inte att be om hjälp om du känner dig osäker.