Hur ser löss ut egentligen?  
Blogg

Hur ser löss ut egentligen?  

När det börjar klia helt galet i hårbotten blir många rädda eller går in i panik. Ingen vill ju ha löss. Är det löss? Hur vet jag om det är löss? Och hur ser egentligen löss i håret ut?

Först och främst är hårlöss inte farliga, men det är förstås obekvämt, obehagligt och lite äckligt. Första testet är egentligen att kamma genom håret – helst med luskam – över ett vitt papper eller över handfatet hemma. Har du fullvuxna löss så trillar de nämligen ner och du ser dem krypa omkring.

Hur ser löss ut i håret?

Svår fråga, att se lössen är inte enkelt. Om du sitter och djupstuderar i håret kan du lyckas se dem krypa omkring. Annars kan du se små kluster, som en vit gegga, i hårbottnen där många håller till. Även ägg på hårstrån kan du hålla span efter. Ser ut som små, små puppor på hårstrået, intill hårbotten. 

Har du röda irritationer på huden i nacken och under håret – då behöver du inte fråga dig hur lössbett ser ut – för du tittar på dem. Lössen livnär sig nämligen på ditt blod och det blir en liten hudirritation när de biter.

Så hur ser löss ut på papper?

När djuren faller ner från håret ser du små, nästan genomskinliga kroppar som är beiga eller bruna och fasettformade. Du ser dem oftast för att de kryper. Hårlöss är små insekter, med 6 ben och som fullvuxna är de 2-3 mm långa.  

Egentligen är de nog inte så äckliga, små insekter som andra insekter. Hur ser löss ut på bilder? Kolla in dem och inse att de inte är så farliga. De är väl mest äckliga för att vi inte har kontroll över dem. De liksom bara är där.