Hur skaffar man vaccinpass? 
Blogg

Hur skaffar man vaccinpass? 

Första förutsättningen för att få vaccinpasset är förstås att man har blivit vaccinerad. Numera kallas det covidbevis, eller mer formellt Europeiska unionens digitala covidintyg. Hur skaffar man vaccinpasset? Det är E-Hälsomyndigheten som utfärdar det, och du kan få ditt vaccinationsbevis både digitalt och i pappersversion. Vaccinpasset kostar inget, och det är viktigt att ha det till hands, exempelvis när du reser utomlands. Där preciseras vilken vaccindos det är och vilket vaccin som har använts. 

Hur får man vaccinpass i Kivra?

När du har fått den senaste vaccinationen rapporteras den inom sju dagar till Nationella vaccinationsregistret. Då kan du ladda ner ditt covidbevis med hjälp av e-legitimation. Du går in på E-hälsomyndighetens hemsida, och där står mer om hur du gör. Har du en digital brevlåda, som Kivra, kommer ditt vaccinpass dit och du kan lätt plocka fram det i mobilen, datorn eller surfplattan. 

Hur får man vaccinpasset utan bankid?

Saknar du e-legitimation kan du få hjälp på ditt apotek med att få ett vaccinpass. Det finns blanketter man kan skriva ut, fylla i och posta till E-hälsomyndigheten för att få sitt covidbevis. 

Får jag ett nytt vaccinpass automatiskt efter nästa dos?

Nej, du måste själv ladda ner en ny version när du har fått ytterligare en vaccindos. Du gör på samma sätt som med det gamla vaccinpasset. 

När behöver jag ha vaccinpasset?

Syftet med covidintyget är att utöva fri rörlighet under covid-19-pandemin. Regler ändras då och då, så du får själv kolla upp vilka bestämmelser som är aktuella. Det kan vara i Sverige, men oftast behöver man ett vaccinpass på ett resmål utomlands. Glöm inte att undersöka vad som gäller för just det resmål du har valt. Ditt covidpass utfärdas både på engelska och svenska, så det är enkelt att visa upp på resan. Det innehåller också en QR-kod som gör det lätt att kontrollera att intyget är äkta.