Avdrag för resor till och från arbetet
Blogg

Avdrag för resor till och från arbetet

Avdrag för resor till och från arbetet

Att pendla till och från jobbet kan vara en stor del av dina dagliga utgifter. Dock kan du ha rätt att göra avdrag för dessa resor om de överstiger en viss summa. Denna artikel kommer att detaljrikt beskriva reglerna kring avdrag för resor till och från arbetet, inklusive typen av transport, ekonomiska gränser och beräkningar.

Vad är avdrag för resor till och från arbetet?

Avdrag för resor till och från arbetet är en skattereduktion som individer kan ansöka om för kostnader de har upprättat genom att resa till och från sin arbetsplats. Dessa kostnader kan innefatta bränsle, bilunderhåll, biljetter för kollektivtrafik och även parkeringsavgifter.

Villkor för avdrag

För att kvalificera sig för detta avdrag får den totala kostnaden för dina arbetsresor under ett skatteår inte vara mindre än 11 000 kr. Din inkomst från arbete måste också vara minst 18 951 kr.

Hur beräknas avdraget?

Beräkningen av avdraget är ganska komplicerad eftersom det involverar många olika faktorer. Här är en förenklad guide:

Räknare Beskrivning Formel
1. Avstånd Antal kilometer mellan ditt hem och din arbetsplats Antal kilometer * antal arbetsdagar
2. Kostnad per kilometer Fordonets driftskostnad 1,85 kr/km (för bil)
3. Totalkostnad Sammantaget av 1 och 2 Avstånd * kostnad per kilometer
4. Avdrag Totala kostnaden minskad med 11 000 kr Totalkostnad – 11 000 kr

Slutsats

Viktigast av allt, glöm inte att dokumentera alla resor och behålla alla kvitton och biljetter. För ytterligare information eller hjälp med att ansöka om detta avdrag, kontakta en skatterådgivare eller Skatteverket direkt. Dessa professionella kan hjälpa dig att se till att du gör rätt anspråk och får de avdrag du har rätt till.