Pernilla August – en av våra internationella filmstjärnor
Nöje

Pernilla August – en av våra internationella filmstjärnor

Pernilla August, 64, är en av Sveriges mest kända skådespelerskor. Pernilla August har arbetat med Ingmar Bergman och även gjort film i USA, Star Wars av George Lucas. På teaterscenen har Pernilla gjort flera uppsättningar bland annat på Dramaten. Pernilla August har också regisserat och skrivit manus. Filmen Svinalängorna, skrev Pernilla manus till och regisserade.

Fakta om Pernilla August

DebutfilmGilliap i regi av Roy Andersson
Hur många Star Wars filmer?Två Star Wars filmer och en Star Wars TV-serie
FilmpriserFlera Guldbaggar och guldbaggenomineringar, filmpris i Cannes, filmpris i Venedig, flera andra utländska filmpris, Nordiska rådets filmpris, med mera.
BarnAgnes Östergren, Alba August och Asta Kamma August

Pernilla August filmer

Pernilla August har gjort både filmer och TV-program men är kanske mest känd för sina filmer, även om hon gjort annat också, till exempel regisserat. De internationellt mest kända filmerna är Star wars filmerna men också filmen Fanny och Alexander i regi av Ingmar Bergman som vann flera Oscar. 

I Sverige debuterade Pernilla, som då hette Wallgren, i filmen Gilliap. Pernilla har gjort film med många stora filmregissörer, Ingmar Bergman förstås, men också Roy Andersson, Björn Runge, Bo Widerberg, Bille August och Richard Hobert.

Hittills har Pernilla medverkat i fler än 50 långfilmer, men också många TV-serier och  teateruppsättningar. Dessutom har hon också regisserat och skrivit manus. Pernilla August har gjort TV-program och även medverkat i underhållningsprogram på TV.

Söker man “pernilla august nude” får man träffar på nakenscener som förekommer i filmer som Pernilla medverkat i. En känd scen är från filmen Fanny och Alexander där Pernilla spelar barnflicka. I filmen Tuppen, med Magnus Härenstam och i regi av Lasse Hallström, förekommer också nakenscener.

Charlie Drevstam och Pernilla August

Idag är Charlie Drevstam och Pernilla August ett par och sambos. Förhållandet blev känt 2004. Tidigare har Pernilla varit gift med regissören Bille August mellan 1991 och 1997. Författaren Klas Östergren och Pernilla var gifta 1982 till 1989. Pernilla har dottern Agnes med Klas Östergren och döttrarna Alba och Asta med Bille August.

Pernilla Augusts barn sysslar också med film, mest känd är Alba August som spelat flera roller i svenska TV-serier och filmer. Alba August har också gjort musik och släppt en skiva. Pernillas dotter Agnes jobbar som scenograf.

Pernilla har haft många efternamn under sitt liv och som skådespelerska:

  • Pernilla Hertzman-Ericson (flicknamn)
  • Pernilla Wallgren, (styvfaderns efternamn)
  • Pernilla Östergren (giftermål med Klas Östergren)
  • Pernilla August (giftermål med Bille August)

Den senaste filmen med Pernilla August

Pernilla August senaste film är Britt-Marie var här, en svensk dramafilm. Filmen bygger på boken med samma namn, av Fredrik Backman, och är regisserad av Tuva Novotny. Pernilla August spelar huvudrollen som Britt-Marie. Filmen hade biopremiär 2019.

Om det är planerat en ny film med Pernilla August är inte klart, men numera ägnar sig Pernilla mest åt att regissera. Pernilla Augusts senaste film som regissör var Den allvarsamma leken, efter en roman av Hjalmar Söderberg. Filmen premiärvisades på filmfestivalen i Berlin 2016.

Pernilla har idag etablerat sig som regissör och har vunnit pris för Svinalängorna, där hon även skrev manus till filmen efter romanen med samma namn av Susanna Alakoski. Filmen hade premiär i Sverige 2010. Debutfilm för Pernilla August som regissör, var en kortfilm Blindgångare, 2005, som hon också skrev manus till.

Pernilla August liv kretsar kring film, skådespeleri och regi

Pernillas liv har på många sätt helt och hållet kretsat kring film och skådespeleri. Både professionellt och privat. Hon har själv regisserat men också varit gift med en regissör, Bille August. Tidigare var hon gift med Klas Östergren, som har skrivit romaner som Gentlemen, och Gangsters, som blivit både film och TV-serier, och där Pernilla medverkat som skådespelare. Pernilla har skrivit filmmanus.

Hon har spelat teater på Dramaten, medverkat i TV-serier, gjort berättarröster. Hon har både komisk timing och spelat dramakomedi men också dramatiska och allvarliga roller.

Idag är hon tillsammans med Charlie Drevstam som är fotograf. Filmintresset verkar gå i arv då Pernillas dotter Alba har etablerat sig som skådespelerska.

Det är lätt att se hur film och allt runtomkring genomsyrar det mesta Pernilla gjort. Från debuten i filmen Gilliap, medverkan i storfilmer som Fanny och Alexander och Star Wars, till egen regidebut. Hon har dessutom fått en stor mängd priser, både för sitt skådespeleri och för regi.

Pernilla debuterade som teaterregissör 2018 med en dramatisering av De oroliga, en bok av Linn Ullman som skildrar hennes liv som dotter till Ingmar Bergman och Liv Ullman.