Det finns kanske ingen svensk musikalartist som har haft lika stora framgångar som Peter Arne Jöback. Med en lång karriär på scenen har han lyckats åstadkomma något som många andra bara drömmer om. Hans sångröst och framträdande scenpersonlighet har lyckats ta honom till de mest spektakulära musikalscenerna i världen.
Däremot har vägen inte varit spikrak. Sagan börjar med uppväxten i Stockholm där Peter Jöback levde med pappan Arne Jöback, mamman Monica Lind och storebrodern Mikael Jöback. Peter visade tidigt sin talang och att det var i rampljuset som han hörde hemma.
En romans mellan Peter Jöback och musikaler
Peter Jöbacks karriär började med en musikalisk utbildning på Adolf Fredriks musikskola, via Södra Latin och slutligen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Efteråt vann han musiktävlingar och deltog i Melodifestivalen.
Det var däremot på musikalscenen som Peter Jöback skulle få sitt stora genombrott. Det skedde i samband med att han mötte Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Han fick då rollen som Robert i succéduons musikal Kristina från Duvemåla. Musikalen baserades på Vilhelm Mobergs litterära klassiker Utvandrar-serien, och har idag också blivit en klassiker bland musikaler.
Peter Jöback på West End
Medverkan i musikalen Kristina från Duvemåla öppnade många nya dörrar för Peter Jöback. Det blev en resa över havet till England. Musikalscenen var öppen och Peter Jöback var med i flera musikaler på West End. Under sin karriär har han bland annat medverkat i:
- Kristina från Duvemåla
- Miss Saigon
- Cabaret
- The Witches of Eastwick (där han var med i originaluppsättningen på West End)
- Sweeney Todd
Fast det slutade inte där. Peter Jöback skulle ta sig hela vägen över till USA och den mest prestigefulla musikalscenen i världen: Broadway.
Peter Jöback blir The Phantom of the Opera
Finns det någon musikalartist som inte drömmer om Broadway? Världens största teaterdistrikt, lokaliserat på Manhattan i New York. Det är där stjärnor föds och det är där stjärnorna lyser som starkast. Det var också hit som den svenska musikalstjärnan Peter Jöback kom och inte för att spela vilken roll som helst, utan fantomen i The Phantom of the Opera.
Peter Jöback hade tidigare spelat samma roll på Royal Albert Hall i London. Det var där han blev presenterad som den nya Phantom och efter det flög han över Atlanten för att spela rollen på Broadway. Succén var ett faktum och några år senare fick även den svenska publiken ta del av hans framträdande, då musikalen sattes upp i Stockholm. Han hade självklart även då titelrollen.
Film med inspiration från Peter Jöbacks liv
Efter många år på musikalscenen var det dock något annat som började locka Peter Jöback. Han hade tidigare fått en idé för ett filmmanus, men det skulle ta många år innan den faktiskt visades på vita duken. När den väl gjorde det var det i formen av en julfilm, som fick namnet efter hans mycket framgångsrika julskiva Jag kommer hem igen till jul.
Filmen handlar om Simon som kommer hem för att fira jul med familjen. Väl där blir han övertalad att vara med på den årliga julkonserten. Däremot blir det inte någon idyllisk julhelg. Begravda familjehemligheter bubblar upp till ytan och förstör julstämningen.
Filmen är inspirerad av Peter Jöbacks egen uppväxt. Den är inte en direkt återberättelse av det han har varit med om, men tacklar många av de problem som han fått möta under sitt liv. Han spelar också själv huvudrollen som Simon.
Peter Jöbacks barndom med en alkoholiserad pappa och sexuella övergrepp
Julfilmen har baserat mycket av sitt material på relationen mellan Peter Jöback och Arne Jöback, hans pappa, och resten av familjen. Arne Jöback var alkoholiserad och mamman var medberoende. Peter Jöback hade inte heller en särskilt nära relation till sin storebror Mikael.
De otrygga familjeförhållandena gjorde honom till ett tacksamt offer för en pedofil som arbetade på en teater som Peter Jöback anslöt sig till som ung. Han blev utsatt för sexuella övergrepp som skulle ta honom åratal att bearbeta och komma över. Skam och skuld tävlade om herraväldet, men båda känslor fick till slut finna sig besegrade med hjälp av gruppterapi och skickliga terapeuter.
I samma veva kunde Peter Jöback också förlåta Arne Jöback för problemen som skapades på grund av hans alkoholism. Peter Jöback började slutligen förstå fadern, även om det skedde efter dennes död.
Peter Jöback – en musikalisk nationalskatt
Med en traumatiserande uppväxt i bagaget fanns det mycket som talade emot att Peter Jöback skulle kunna klara av pressen det innebär att leva i rampljuset. Idag är det dock mycket tydligt att han lyckats skapa en framgångsrik karriär och ett framgångsrikt liv. Med låtar som Guldet blev till sand och Jag kommer hem igen till jul har han sjungit sig rakt in i den svenska folksjälen.