Ont i ändtarmen när jag sitter
Blogg

Ont i ändtarmen när jag sitter

Förstå varför du upplever smärta i ändtarmen när du sitter

Många människor har rapporterat att de upplever ont i ändtarmen när de sitter. Denna situation kan vara mycket obekväm och till och med begränsa din rörlighet och förmågan att utföra dagliga aktiviteter. Några av de vanligaste orsakerna till detta tillstånd är hemorrojder, analfissurer, prostataproblem hos män och endometrios hos kvinnor.

Vanliga sjukdomar som kan orsaka ändtarmssmärta

En vanlig orsak till ändtarmssmärta är hemorrojder, vilket innebär svullna blodkärl i ändtarmen eller anus. En annan möjlig orsak är analfissurer, vilka är små sprickor i huden runt anus.
För män kan prostataproblem, såsom prostatit, också bidra till ändtarmssmärta vid sittande. Å andra sidan kan kvinnor med endometrios också uppleva denna typ av smärta.

Sjukdom Symtom Möjliga behandlingar
Hemorrojder Obehag eller smärta vid sittande, sårighet kring anus, blod på toalettpapper efter torkning Över disk mediciner, sitz bad, receptbelagda mediciner
Analfissurer Skarp smärta vid avföring, synligt blod på papper eller i toalettstolen Över disk mediciner, receptbelagda salvor, kirurgi
Prostataproblem Smärta eller obehag vid sittande, svårigheter att urinera, sexuell dysfunktion Antibiotika, alfa-blockerare, prostata massage
Endometrios Smärta eller obehag vid sittande, svåra perioder, problem med fertilitet Hormonbaserade terapier, smärtlindring, kirurgi

Hur du kan lindra smärtan

För personer som lider av ont i ändtarmen när de sitter, finns det flera potentiella strategier för att hantera smärtan. En vanlig teknik innebär att ändra din sittstil. Detta kan innebära att undvika hårda ytor och att använda en specialkudde eller donut-kudde för att minska trycket på ändtarmen.
Ett annat tillvägagångssätt är att använda aktuell terapi, såsom salvor eller krämer, som kan lindra smärta och inflammation. Slutligen, om smärtan är allvarlig eller långvarig, kan det vara värt att konsultera en läkare.

När du behöver söka professionell hjälp

Om din smärta fortsätter trots dina bästa ansträngningar för att hantera den, eller om du upplever andra symtom som blod i din avföring eller svårigheter att gå på toaletten, bör du genast kontakta en läkare. Det är viktigt att få en ordentlig diagnos så att du kan få rätt behandling och återgå till ditt normala liv så snart som möjligt. Smärta är kroppens sätt att berätta att något inte står rätt till – lyssna på den och sök den vård du behöver.