Hur mycket är klockan i USA? Så kommer du ihåg tidsskillnaden
Blogg

Hur mycket är klockan i USA? Så kommer du ihåg tidsskillnaden

Hur mycket är klockan i USA

Först och främst måste du veta att det finns något som kallas för tidszoner, vilket kortfattat är vertikalt indelade områden, som delar samma normaltid beroende på när det området belyses av solen. Sverige delar till exempel samma tid som Tyskland och Italien medan Storbritannien delar samma tid som Island och Portugal.

Vad som är speciellt med just USA, är att till skillnad från de flesta länder är deras förenta stater uppdelade i sex olika tidzoner. Landmassan är bara så himla bred. Vi svenskar behöver inte oroa oss över att någon i Göteborg ska spoila senaste avsnittet av Idol för någon i Gävle, men så är det i USA.

Hur mycket är klockan i USA just nu?

Så när du ställer frågan ”hur mycket är klockan i USA” är det också viktigt att veta vad du precis menar med USA. Menar du huvudstaden Washington? Eller kanske staten Washington på andra sidan landet? Du kanske menar Los Angeles där stjärnorna bor? Eller New York? Chicago? Miami? Des Moines? Frågan är alltså inte så enkel att besvara. Men vi gör ett försök.

För att enkelt komma ihåg hur mycket klockan är i USA och alla dess stater och städer är det viktigt att ha en någorlunda bra uppfattning av USAs geografi. Om du vet att Kalifornien ligger på västkusten och New York och Florida på östkusten kan du räkna ut hur mycket klockan är i de mer centrala staterna som New Mexico och Texas genom enkel addition och subtraktion.

Det är tre timmars skillnad mellan Los Angeles och New York, dvs. om klockan är 14:00 i Los Angeles så är den 17:00 i New York. Då kan man räkna ut att klockan i Albuquerque är 15:00 och Austin 16:00.

Hur mycket är klockan i Las Vegas USA?

Det enda sättet att veta exakt hur mycket klockan är över hela USA är att ta reda på och memorera alla stater och städers Koordinerad universell tid (UTC), och sedan jämföra med vår. Sverige ligger i tidszonen UTC+1, så om klockan är 15:00 i Sverige är den:

  • 06:00 i LA, Las Vegas, Portland och Seattle då de ligger i tidszonen UTC-8
  • 07:00 i Phoenix, El Paso, Denver och Salt Lake City då de ligger i tidszonen UTC-7
  • 08:00 i Chicago, Memphis, Oklahoma och Houston då de ligger i tidszonen UTC-6
  • 09:00 i Washington, New York, Detroit och Atlanta då de ligger i tidszonen UTC-5

Så, hur mycket är klockan i USA? Någonstans mellan 5 till 10 timmar före klockan just nu.