Hur knäcker man en narcissist?
Blogg

Hur knäcker man en narcissist?

NARCIST

Innan du börjar leka amatörpsykolog bör du fundera över vad en narcissist är och varför du nödvändigtvis vill knäcka honom eller henne. Begreppet narcissism kommer ursprungligen från mytologin, där en ung man blev omåttligt förtjust i sin egen spegelbild. Du som arbetat ett längre yrkesliv har säkert stött på någon som tycker sig vara bättre än alla andra. Märkligt nog finns det många som ställer upp för en sådan person och bedyrar sin underdånighet. Speciellt som personen i fråga har en chefsposition.

Varför denna fördragsamhet med en narcissist? Inte sällan brukar självförhärligande paras med ett stort mått av utstrålning eller karisma. Så länge en narcissist får sin vilja igenom framträder inga negativa tecken. Först vid en motgång upptäcker du att personen helt och hållet saknar empatisk förmåga.  

När släpper narcissisten taget?

En narcissist sägs ibland ha Messiaskomplex och vara omnipotent eller allsmäktig. Hur knäcker man en narcissist? Hur får man en narcissist att förstå, att hon eller han inte är sänd från himlen? Och varför blir man narcissist? Du bör nog inse att en narcissist i grunden har någon form av begåvning eller talang. Arv och miljö kan självklart spela roll. Ett begåvat och vackert barn som dessutom blivit bortskämt av sina föräldrar kan lätt tappa fotfästet. Att aldrig möta motstånd i sin uppväxt eller i arbetslivet kan vara karaktärsbildande. För att släppa taget måste en sådan person kraschlanda, men hur får man en narcissist att förstå sin egen läggning?

Hur provocerar man en narcissist?

Du måste börja med att ställa dig en fråga. Är målet att ändra narcissisten och därefter leva eller arbeta med den förändrade människan? Då kan du inte gå för hårt fram. Du är ju inte betjänt av att personen bryter samman mentalt. I arbetslivet kan personen medvetet ges en arbetsuppgift den inte klarar. En narcissist som i det läget ber om hjälp, är inte längre en narcissist. Att ge en narcissist sparken från ett jobb kan däremot vara förödande. Självmord är inte sällan en utväg för en fallen narcissist.

Kan en narcissist älska?

En narcissist älskar sig själv i första hand, men kan personen älska någon annan i ett förhållande? Det beror förmodligen på graden av narcissism. En narcissist lever ju i symbios med sin omgivning. Personen vill ha kärlek och uppskattning. För att få det, måste en narcissist bjuda på något, och varför inte kärlek. En narcissist är oftast en begåvad person och vet innerst inne att äkta kärlek måste vara dubbelriktad. Att genomskåda en narcissist och därefter erbjuda kärlek är ett av recepten på hur man knäcker en narcissist.