Helan och Halvan var komikerparet som roade en hel värld med en mängd filmer under första halvan av 1900-talet. Den store, bufflige Helan och den smale, försagde Halvan var två av de mest ansedda komikerna under den här tiden. Men vad kom egentligen först, komikerna eller snapsarna?
Snabbfakta om Helan och Halvan
Originalnamn | Laurel and Hardy |
När var de aktiva? | 1920–1950-talen |
Vad gjorde de? | Komedifilmer |
När levde de? | Stan Laurel 1890–1965Oliver Hardy 1892–1957 |
Helan och Halvan – komiker sedan 1920-talet
Helan och Halvan är det svenska namnet på komikerduon som på engelska gick under namnet Laurel and Hardy. Paret bestod av den engelske skådespelaren Stan Laurel (Halvan) och den amerikanske skådespelaren Oliver Hardy (Helan).
Mellan åren 1927 och 1951 gjorde de omkring hundra filmer. De medverkade även båda två i några olika filmer i början av 1920-talet, men då inte gemensamt som Helan och Halvan. De första filmerna var stumfilmer, men snart gjorde de även en mängd ljudfilmer.
Helan och Halvan ansågs av många vara de mest ansedda komikerna under den här tiden. En viktig orsak till detta, menar många, var att de i egenskap av två personer kunde spela ut två tydliga personligheter. Laurel (Halvan) var den nervösa och undergivna, medan Hardy (Helan) var en självgod översittare.
Film, musik och sång
Filmerna utgick ofta från vanliga vardagssituationer som på ett komiskt sätt spårade ur till katastrofer. 1932 fick deras film Pianoexpressen en Oscar för bästa kortfilm.
Många av Helan och Halvan-filmerna innehåller mycket musik, där komikerparet själva sjöng. Oliver Hardy var skolad sångare och det var han som sjöng det mesta., medan Stan Laurel då och då sjöng duett med honom. Men flera av sångerna sjöngs av andra.
Lazy Moon på samlingsskiva med flera kända sånger
1975 gavs en samlingsskiva – Trail of the Lonesome Pine – ut med en del av musiken och sångerna från filmerna. Här finns såklart signaturmelodin Dance of the Cuckoos med. Men även sånger som Lazy Moon från filmen Pardon Us (In igen och ut igen) från 1931, och At The Ball, That´s All från filmen Way Out West (Vi reser västerut) från 1937. Den sistnämnda sången var en av flera som paret hade ett dansnummer till.
I en av de mer välkända filmerna – The Flying Deuces (Vi fara till Sahara) – har Helan och Halvan värvats till Främlingslegionen. Sedan deserterar de med ett flygplan som störtar. Helan reinkarneras som häst medan Halvan klarar sig helt oskadd.
Filmen om Helan och Halvan från 2018
2018 kom dramakomedifilmen Helan och Halvan (Stan and Ollie), en brittisk-amerikansk-kanadensisk film som handlar om Stan Laurel och Oliver Hardy under en period 1953. Karriären var då över, men de försökte ändå sätta upp en föreställning. Turnén i Storbritannien och Irland var fylld av besvikelser, men handlingen visar också hur de två vännerna och kollegorna försonas.
Ett urval ur rollistan
- Oliver Hardy – John C. Reilly
- Stan Laurel – Steve Coogan
- Lucille Hardy – Shirley Henderson
- Hal Roach – Danny Huston
- Ida Kitaeva Laurel – Nina Arianda
Inför varje inspelningstillfälle sminkades Reilly i fyra timmar för att få rätt utseende. Filmen nominerades bland annat till Golden Globe Awards.
Helan och Halvan på YouTube
På YouTube finns en mängd klipp ur Helan och Halvans filmer. Det går att söka på Helan och Halvan eller Laurel and Hardy eller Laurel & Hardy för att hitta såväl korta klipp som hela filmer där.
Helan och Halvan i Stockholm 1947
Såvitt vi vet besökte Laurel och Hardy Sverige en gång. 1947 besökte de Stockholm och tog sedan tåget till Göteborg. De gjorde några föreställningar i vardera stad. Men publiken svek, det var endast halvfullt på föreställningarna. Vid något tillfälle var det bara ett par dussin som kom, antagligen för att svenskarna på den tiden var så dåliga på engelska.
Helan och Halvan – snapsar och snapsvisor
Namnen Helan och Halvan kommer ursprungligen från namnen för vilken ordning snapsar serveras i. Helan är den första snapsen, och Halvan den andra. De är kanske de mest kända, inte minst genom snapsvisan Helan går (som ibland travesterats till texten Helan går och Halvan åker radiobil).
Traditionellt sägs det ha funnits sjutton olika namn för snapsar, även om ingen officiell version finns och det därmed finns några olika varianter. Efter helan och halvan följer i alla fall tersen, kvarten och kvinten.
Helan och Halvan – namn på pizzeria
I Sverige finns några restauranger med namnet Helan och Halvan. I Umeå till exempel finns Helan och Halvans grill. Tidigare fanns Pizzeria Helan och Halvan i Linköping, men den finns inte längre kvar.