Niklas Thor – mest känd som partner till Ebba Busch
Blogg

Niklas Thor – mest känd som partner till Ebba Busch

FOOTBALLER1

Hade det inte varit för att han under sex år var gift med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch hade kanske namnet Niklas Birger Thor gått många förbi. Om man inte följer fotbollsallsvenskan i allmänhet och IK Sirius i synnerhet förstås. Niklas Thor gjorde nämligen imponerande 139 matcher för klubben mellan 2014 och 2020. 

Snabbfakta om Niklas Thor:

Fullständigt namnNiklas Birger Thor
Känd förFotbollsspelare i IK Sirius
Ålder36 år
Bor iUppsala

Niklas Thors imponerande karriär

Niklas Thor, ej att förväxla med Niklas Thoren, nådde aldrig de största scenerna, men karriären var likväl imponerande. Framför allt är han mycket uppskattad i klubben Sirius, där han tillbringade de flesta av åren i fotbollskarriären. Här är samtliga klubbar Niklas Thor har representerat:

 • Storvreta IK
 • IFK Norrköping
 • IF Sylvia
 • Gamla Upsala SK
 • IK Frej
 • IK Sirius
 • Hammarby TFF

Niklas Thor eller Niklas Busch Thor?

De flesta som följer svensk inrikespolitik minns säkerligen att Ebba Busch under en period benämndes Ebba Busch Thor. Detta var för att hon som sagt var gift med Sirius gamla mittfältsmotor mellan åren 2013 och 2019. Niklas och Ebba tog dock egentligen aldrig varandras efternamn officiellt – de var aldrig folkbokförda med namnkombinationen “Busch Thor”.

Med tanke på hans partner hamnade naturligtvis mycket av rapporteringen om mittfältaren om annat än fotboll. Ebba Busch hade en bakgrund inom Livets ord, och därför hamnade även Niklas Thor i samma mediala fack under tiden de träffades. Det var sannolikt oundvikligt med rådande medialogik. Faktum är dock att det finns ganska lite information på nätet när man söker på just Niklas Thor och Livets ord. Med andra ord verkar han ha duckat det kanske värsta skvallret.

När Erik Niva träffade Niklas Busch Thor

Trots att han kanske inte nådde så långt som han hoppats med sin fotboll innebar det alltså inte att Niklas Thor inte var en uppmärksammad profil. Många kanske minns ett reportage som Erik Niva gjorde med Siriusspelaren 2018, som på den tiden hade hette Niklas Busch Thor. En artikel där vi bland annat fick lära oss att Thor lider av epilepsi, har gått igenom en hjärtoperation och hade en civil karriär vid sidan av fotbollen.

Somliga kanske skulle säga att det var information man lika gärna skulle kunna hitta om man sökte runt på nätet. Att det var någonting man skulle kunna läsa om Niklas Thor och Ebba Busch om man gick in på Flashback till exempel. Men det är metoder för dem som vill veta integritetskränkande delar som lön eller adress. De verkliga känslorna och den äkta personligheten – det är sådant som framträder i reportaget av Niva.

Hur träffades Niklas Thor och Ebba Busch?

Man behöver inte leta länge på nätet för att ta reda på historien om hur Niklas Thor träffade sin flickvän Ebba Busch. Som senare alltså blev både hans fru och mamma till hans barn – innan de som bekant skilde sig 2019. 

Enligt skvallertidningarna skedde det redan när de båda var unga och gick på gymnasiet. För tidningen Amelia har Ebba Busch berättat att hon spanade in Niklas Thor i en kafeteria, att hon tog kontakt och att de därefter gick många promenader på stan. Resten är som det vackert brukar heta, historia – även om det kanske inte slutade jättelyckligt och de gick tillbaka till sina ordinarie efternamn efter skilsmässan.

Vad man dock kan ha lite kul åt är att fundera över vilka olika namnkombinationer som Niklas Thor och Ebba Busch skulle kunna ha haft om de hade gift sig på nytt. Här är några förslag:

 • Ebba Thor och Niklas Busch
 • Ebba Busch och Niklas Thor
 • Ebba Thor Busch och Niklas Thor Busch
 • Ebba Busch Thor och Niklas Busch Thor