5 klassiska svenska tv-serier värda att sträckkolla igen 
Blogg

5 klassiska svenska tv-serier värda att sträckkolla igen 

Sverige har en lång och stolt tv-tradition. Redan på 1900-talet släpptes många tv-serier som blev populära då och som fortfarande ses som klassiker. Förr var det också vanligare med riktiga långkörare. Det vill säga tv-serier som pågick år efter år, säsong efter säsong. Vilka sådana klassiska svenska tv-serier är egentligen värda att sätta sig och ner och sträckkolla igen? Vi gjorde ett försök att ta fram våra favoriter. 

Man kan lugnt konstatera att både den nationella och globala tv-industrin ser helt annorlunda ut idag. I det moderna, digitaliserade samhället har all underhållning förändrats eftersom människor konsumerar underhållningen på helt andra sätt. Nu använder man exempelvis sin smartphone till allt möjligt, från att göra betalningar och titta på tv-serier, till att spela på ett casino online och kommunicera med sina vänner. 

Det är ingen vågad gissning att det här också påverkar hur film- och tv-industrin tänker när man producerar sina filmer eller tv-serier. Det krävs ofta något snabbare, spännande och mer rakt på sak för att locka tittarna. Kanske är det därför som det blir mer och mer ovanligt med riktiga långkörare till tv-serier? 

Förr var det här betydligt vanligare och vi tänker nu ta fram våra favoriter bland den stora skatt av tv-serier som finns i den svenska tv-historien. Här är våra godbitar från den svenska nöjesindustrins historia! 

Skärgårdsdoktorn (1997-2000) 

Den klassiska tv-serien Skärgårdsdoktorn hade premiär 1997 och pågick under flerea år, fram till 2000. Det var Samuel Fröljer som spelade huvudrollen som läkaren Johan Steen, med Ebba Hultkvist Stragne som sin dotter i rollen Wilma. 

Skärgårdsdoktorn utspelade sig på ön Saltö i Stockholms skärgård. Märk väl att Saltö är en fiktiv ö och inte finns i verkligheten. Det var Gunilla Linn Persson och Lars Bill Lundholm som skapade Skärgårdsdoktorn, och man hade faktiskt en verklig person som inspiration. Detta i form av skärgårdsdoktorn på vårdcentralen i Djurö. 

Det går fortfarande att se Skärgårdsdoktorn gratis, smidigt och enkelt via SVT Play. Det är totalt 18 avsnitt fördelat på tre säsonger. 

Rederiet (1992-2002) 

20 säsonger, 318 avsnitt och mer än tio år. Det går inte att kalla Rederiet någonting annat än en enorm succé och en långkörare i ordets rätta bemärkelse. Den klassiska tv-serien var det stora genombrottet för många skådespelare och det finns många skådespelare som fortfarande bara förknippas med sin karaktär ombord på båten M/S Freja. 

Rederiet utspelar sig nämligen på en båt och serien handlar om intriger, makt, pengar, död och väldigt mycket mer. Man följer Dahlénrederiet, som kämpar mot andra stora rederier som också kör båtar mellan Sverige och Finland. 

Det är fortfarande Rederiet som är den längsta tv-serien som har sänts i Sverige med sina 20 säsonger. Casten bestod av välkända namn som Johannes Brost, Ola Forssmed, Peter Harryson, Lena Strömdahl, Suzanne Reuter och Bert-Åke Varg. Bara för att nämna några. 

Kanske ringer det en klocka när du hör karaktärsnamnen också? Eller vad sägs om Torbjörn “Joker” Jonasson, Micki Sandell, Pehr Silver, Yvonne Dahlén, Renate Dahlén och Gustav Sjögren? Om du vill väcka liv i minnena igen kan du se hela Rederiet i det öppna arkivet på SVT Play. 

Hem till byn (1971-2006)

Sveriges genom tiderna längsta pågående tv-serie är utan tvekan Hem till byn, som pågick mellan 1971 och 2006. Då tänker ni såklart att det måste vara den tv-serie som har allra flest avsnitt? Nej, så är inte fallet. Faktum är att man inte ens är nära. 

Produktionen stoppades nämligen flera gånger och man skulle nästan kunna hävda att den åttonde och sista säsongen, som sändes 2006, inte har mycket att göra med den första säsongen, som sändes 1971. Med det sagt är det en riktig klassiker, skapad av Bengt Bratt. Totalt blev det 52 avsnitt under seriens gång. Bengt Bratt skrev manus till samtliga avsnitt. 

Precis som Skärgårdsdoktorn och Rederiet går det att titta på Hem till byn i det öppna arkivet på SVT Play. Dessvärre kan SVT av rättighetsskäl inte visa den sista säsongen, som sändes efter 2005 som är det sista året för det öppna arkivet. 

Skilda världar (1996-2002) 

Under 1990-talet sändes ett antal numera klassiska såpoperor på svensk tv och en av favoriterna var utan tvekan Skilda världar, som blev en stor del av människors liv mellan 1996 och 2002. På mängder av arbetsplatser och runt många köksbord i landet var Skilda världar ett hett samtalsämne när tv-serien sändes närmast dagligen. 

De tre första säsongerna bestod av avsnitt på cirka 22 minuter vardera, innan man från säsong fyra dubblade avsnittstiden till cirka 44 minuter. Det blev bara totalt sex säsonger, men smått osannolika 500 avsnitt. Det var med andra ord oerhört långa säsonger i Skilda världar. Det som var speciellt med Skilda världar var också att den sändes flera dagar i veckan, till skillnad från andra stora tv-serier som Rederiet. 

Jan Marnell var både skapare och producent av Skilda världar. Man kan inte säga annat än att han skapade en enorm succé med Skilda världar. I genomsnitt hade tv-serien nämligen 1,3 miljoner tittare på avsnitt. Det mest sedda avsnittet sågs av över 1,5 miljoner svenskar. 

Vad som också var speciellt med Skilda världar var att den sändes på TV4 och blev ett av kanalens stora flaggskepp. Än idag är det en av TV4:s största succéer, eftersom så många satt bänkade flera dagar i veckan. Till skillnad från tv-serier som sändes på SVT hade Skilda världar alltså reklampauser. 

Tre Kronor (1994-1999) 

Tio säsonger, 123 avsnitt och ett avsnitt i veckan. Mellan 1994 och 1994 var Tre Kronor en viktig del av många människors liv. Men när serien lades ned var det Skilda världar som tog över tv-tiden. Baserat på tittarsiffror och antalet avsnitt kan man konstatera att Skilda världar blev en större succé än Tre Kronor. 

Men med det sagt finns det ett stort värde i att se om Tre Kronor, speciellt om man såg tv-serien redan på 1990-talet. Då är det stor nostalgi att se Ulf Brunnberg och Christina Schollin i sina klassiska roller. 

Det går att få tag i Tre Kronor som samlingsbox och i perioder har TV4 och C More lagt upp tv-serien på sina streamingtjänster.