Stora DJ events i världen

Stora DJ events i världen

Musik har kraften att förena människor och DJ events är inget undantag. Denna populära underhållningsform uppskattas i många länder. Nu finns det stora DJ event på nästan alla kontinenter.

Europa

Glastonburyfestivalen, som började på 1970-talet, var ifrån början en hippiefestival men sedan 1980-talet har blivit mer eklektisk. Det är inte bara ett stort evenemang i sig, utan har också fungerat som inspiration och mall för många stora DJ event och festivaler över hela världen. Det första danstältet var 1995 och det fanns så stort intresse att Glastonbury nu har en hel Dance Village som en del av festivalen. Nu är DJ:ar och dansmusik en väsentlig del av Glastonbury upplevelsen.

Tomorrowland DJ event i Boom, Belgien har hållits varje år sedan 2005. Boom är bara en kort resa från Bryssel så det går lätt att ta sig dit. Det är så populärt att det går i två helger för att rymma alla besökare. Den första festivalen hade 9000 besökare och varade bara i en dag. År 2019 var det 400 000 besökare under de 2 festival helgerna. Detta är förståeligt med tanke på att festivalen har topp-DJ:ar som Alan Walker, Armin van Buuren, Tiësto, David Guetta, såväl som många andra kända namn. Tomorrowland är känt för innovativa scendesign och fantasifull stämning och det är ingen slump att festivalområdet kallas för Dreamville. Varje år sedan 2009 finns det ett speciellt tema för festivalen. 2012 valdes Tomorrowland till bästa internationella dansmusikfestival av DJ Awards. Naturligtvis tar biljetterna slut på bara några minuter.

Asian

Sunburn festivalen, som hålls i Indien, är Asiens största musikfestival. Det började 2007 och år 2009 rankades det av CNN som en av de 10 bästa festivalerna i världen. Sunburn är en 3-dagars festival med flera scener, alla med sitt eget tema. Festivalen innehåller stora DJ:ar som Matthew Koma, DJ orm, Martin Garrix och Dimitri Vegas & Like Mike. Varje år sedan 2008 har arrangörerna valt ett tema för det året. Det första året hade festivalen “Elektrisk Cirkus” som tema. 2016 flyttades festivalplatsen från Goa till Pune.

Den södra halvklotet

Den södra halvklotet

Den södra halvklotet

Ultra Music festivalen som hölls i Miami, Florida är en 3-dagars musikfestival som startade 1999. John Digweed, Paul van Dyk och Josh Wink är några av DJ:ar som arbetade det första evenemanget. Festivalen har växt från 10 000 besökare under första året till 170 000 besökare 2119. Liksom med andra populära festivaler blir biljetterna slutsåld strax efter de släppts.

Ett av de främsta DJ event i Afrika, Lake of Stars, hålls i Malawi. Tanken bakom är att visa upp Afrikas moderna musikscen för världen och att främja internationella kulturella utbyte. Också ska det locka turister som kanske är obekant med Afrikas rika kulturarv.  Det första event hölls 2004 och det har blivit större för varje år. Med topp DJ:ar som DJ Yoda, DJ Lag och MistaJam, har Lake of Stars en spännande blandning av talang, både lokala och internationellt berömda. Universo Paralello i São Paolo, Brasilien, fokuserar på både brasilianska och internationella DJ:ar. Universo Paralellos tonvikt ligger på techno och trancemusik och varje år finns det vanligtvis cirka 20 000 deltagare som kommer för det vackra landskapet såväl som för häftiga DJ:ar och dansmusik.