Rådda runt är mitt jobb

För ungefär tio år sedan hamnade jag in på en karriär som jag aldrig hade ens reflekterat över innan, jag blev råddare. Det började med en lokal, stor konsert här i stan. Min syrras kille var kroppsbyggare och hade blivit tillfrågad om han ville vara med och “bära lite grejor” till showen. Det ställde han upp på och då frågade de även om han kanske kände någon annan som också var stark och jobbade bra i team. Han sa då att han skulle kolla och så ringde han mig. Det kändes spännande att få chansen och dessutom fick jag höra lönen och insåg att det skulle bli det mest välbetalda jobb jag haft. Inte för att jag hade haft så många eftersom jag bara var 18 år. Men ändå.

Rådda runt är mitt jobb

Lite nervöst

Det var lite pirrigt innan, tänk om man skulle göra något fel och tappa någon jättedyr högtalare eller så. Men jag hade nog inte behövt oroa mig, alla var jättevänliga och det fanns riktigt bra hjälpmedel. De flesta andra hade jobbat i teamet i flera år så det var bara jag och syrrans kille Micke som var nya. Jag tror att det var bra för då hade de tid att förklara väl för oss. Det går inte att ljuga och säga att det inte var ett tungt jobb, men det var roligt och spännande. Alla visste sin plats och vad som förväntades. Tydliga instruktioner och tålmodiga arbetskamrater gjorde dagen riktigt rolig. Man kände sig speciell på något vi. Gratisbiljetter fick alla i teamet, inklusive vi. Om jag inte minns helt fel så var det Roxette som skulle spela den kvällen. De var stora på den tiden, väldigt stora. Showen var jättebra och sedan var vi beredda att börja jobba igen, direkt efter att sista låten körts eftersom hela scenen skulle packas och köras vidare till nästa plats redan samma natt.På något vis så verkar jag har imponerat med min arbetsinsats för de frågade om jag ville hänga med till nästa konsert-plats som var 30 mil bort. Kanske funderade jag i tio sekunder innan jag sa att det gjorde jag gärna. De sa att jag skulle få sova på hotell och om jag ville kunde jag få hänga med på hela den sommarturnén eftersom de var en man kort. Bara en sån sak som att sova på hotell var stort för mig och sedan att dessutom få turnera med kändisar och få bra betalt, det var verkligen drömjobbet för mig.

Sommarjobb

Sommaren blev den bästa någonsin. På många sätt. Efter den turnén så fick jag kontrakt med ett produktionsbolag som arrangerade stora shower, mässor, teatrar och annat runt om hela Europa. Och på den vägen är det. Jag har byggt scener åt Kiss, druckit vin med Def Leppard, borstat Alice Coopers hår (ja galet va?), rastat Carolas hund och festat med så många artister att jag knappt kan nämna dem. En sak som slagit mig är att de faktiskt är vanliga människor precis som du och jag. Oavsett hur kända de är så gör de ändå samma saker som vi gör. Jag har sett världsstjärnor spela schack på chess eller något spel på pokerstarscasino. Jag har hört Metallicas trummis bråka med sin fru via Skype och för att inte tala om alla jag sett som…inte varit med sin fru utan någon annan. Men det är sånt man håller tyst om, alla ser och pratar om det, men bara med varandra. Och man vet ju dessutom inte vilka förhållanden de har med sina partners, de kanske har överenskommelser att de får vara med andra, vad vet jag. Det finns också ett tyst löfte att man inte skvallrar om det man ser. Skulle någon artist får höra att man inte är lojal, då skulle det bli hus i helsike och man riskerar jobbet. Därför gör man det aldrig. Enda undantaget är om man ser någon som är våldsam, då är jag inte tyst. En gång gick jag emellan i en fajt och ringde polis. Blev sedan kallad som vittne och killen blev dömd. På det sättet skulle jag aldrig backa.

Många vänner

Ett halvt liv på resande fot över hela Europa har gett mig vänner för livet, både kändis-vänner och vanliga vänner. Ibland får jag frågan vilken scen som varit roligast att bygga. Frågan är jättesvår. Förmodligen skulle jag svara Madonnas vid “Blond ambition”-tour. Den var grym rolig och jag fick chans att ta en bild med henne också. Men eftersom jag gillar hårdrock så måste jag även nämna Iron Maiden när de turnerade med “Ed Hunter”- tour. Sen måste man ju bara nämna Ozzfest som varit helt unik att jobba med, när jag tänker efter är det nog alla Ozzfest jag gjort som är mina favoriter. Jag skulle även ha jobbat med Ozzys kommande shower här i Europa men som det ser ut nu så blir alla inställda på grund av hans hälsa. Tråkigt.