Om DJ DEADMAU5

DJ deadmau5 riktiga namn är Joel Thomas Zimmerman och han föddes år 1981 i Kanada, i staden Ontario i närheten av Niagara fallen. Artistens namn uttalas deadmouse och fokus ligger både på elektronisk musik och progressiv house. Ett av de största kännetecken som deadmau5 har är att han bär ett stort huvud av en mus när han uppträder och spelar.

Om DJ DEADMAU5

Om DJ DEADMAU5

Flera av de största låtarna finns med på stora samlingsskivor som “In Sök of Sunrise”. Deadmau5 jobbar inte alltid själv utan samarbetar ofta med andra stora DJ:s som Wolfgang och Rob Swire. I början av karriären gick det lite trögt för deadmau5 då det första album som släpptes år 2005 såldes enbart i 500 exemplar. Revanschen kom år 2010 då artisten anordnade en gratiskonsert under vinter OS i Vancouver. Konsertlokalen blev väldigt snabbt fylld och ryktet säger att det stod mer än 20 000 personer utanför som önskade att komma in.

Under sina år som aktiv har han belönats med en mängd olika priser, både i det egna landet och internationellt. En av de internationella priser han har fått ta emot är dance music awards. Grunden till artistnamnet kommer från att Zimmerman hittade en död mus i sin dator då han skulle byta grafikkort. Namnet fastnade och det har funnits med sedan dess. De mushuvud som används under hans spelningar har han själv skapat genom grafikprogram på sin egen dator.

Att lyssna på ny musik

Är man inte van att lyssna på deadmau5 typ av musik kan den upplevas som både annorlunda och väldigt intensiv. Det kan vara så att man från början inte riktigt förstår själva tjusningen men lyssna med ett öppet sinne. Musik följer alltid en viss rytm som det gäller att förstå oavsett vilken genre som man dras till. Väljer man att aldrig lyssna på ny musik och helt stänger av den möjligheten finns en risk att man missar sånt som faktiskt kan upplevas som riktigt bra.

Nyfikenhet är alltid bra och om man behöver hjälp att tyda och förstå går det alltid att ställa frågan till någon som aktivt lyssnar på den typen av musik. Be dom förklara och i utbyte kanske du kan förklara varför du väljer att lyssna på den musik som du gör. Det kan också handla om en generationsfråga vad som lockar och faller i smaken. Vuxna förstår inte alltid vad och varför barn och ungdomar lyssnar på vissa saker och det kan snarare uppfattas som oljud än faktiskt musik.

Ta ändå möjligheten att lyssna tillsammans, ställ frågor om artisten och dess bakgrund och ta reda på mer fakta innan det rakt av blir ett nej. Kom ihåg att musik är något som verkligen kan förena människor och skapa helt nya relationer. Åk iväg tillsammans på en festival eller på en konsert och skapa nya underbara minnen tillsammans. Bjud med någon som kanske inte helt och fullt uppskattar samma musik och ge möjligheten till att upptäcka något helt nytt. Det skapar djupare relationer och brukar bli en uppskattad gåva.