Om DJ Deadmau5 del 2

Deadmau5 är en känd dj och musikproducent som kommer från Ontario i Kanada. Hans tilltalsnamn är Joel Zimmerman och tack vare sin talang och skicklighet som musiker så har många av hans låtar och album blivit kända över stora delar av världen.

Hur allting började

Joel Zimmerman föddes år 1981 och redan som barn tyckte han om att hålla på med teknik och datorer, vilket han skulle få stor nytta av senare i livet. Som ung vuxen arbetade han på en fabrik och Joel har själv berättat att han hatade sitt jobb så pass mycket att det gav honom den motivation som han behövde för att våga satsa på sitt andra intresse, nämligen musiken. Trots att Joel avskydde sitt fabriksjobb så gjorde det så att han hade råd att köpa sin allra första dator, och han använde den flitigt till att skapa sin egen elektroniska musik.

Artistnamnet, deadmau5 uppkom genom att Joel såg en död mus inuti sin dator. När han berättade det för sina vänner började de att kalla honom för ”dead mouse guy”, och Joel bestämde sig därefter för att kalla sig för det när han surfade runt online. När han skulle registrera namnet på en hemsida visade det sig dock att det var för långt, så han döpte därför om sig till deadmau5 och därmed var hans musikaliska identitet född.

Karriär och framgång

År 2005 släppte Deadmau5 sitt debutalbum ”Get scraped”, vilket fanns tillgängligt både på cd och digitalt. 2006 släpptes Deadmau5s andra album, ”Vexillology”, vilket innehöll låtar som ”Orca” och ”Overnight”. Albumet blev framgångsrikt, men många av hans fans anser dock att det är ett av hans sämre album eftersom det inte är lika karakteristiskt som hans övriga album. Det tredje studioalbumet ”Random album title” nådde dock stor framgång tack vare låtar som ”I remember” och det gav honom även sitt stora genombrott.

Med tiden fick Deadmau5 allt mer uppmärksamhet och han räknas idag som en mycket framstående musiker som var långt före sin egen tid. Deadmau5 har dessutom vunnit flera priser för sin musik och blev även nominerad för sex grammys. Hitills har Deadmau5 släppt sammanlagt 8 album och flera av dem har tagit sig in på topplistor runt om i världen. Låtarna har även synts till i andra sammanhang utanför musiken, som till exempel i olika videospel och tv-serier.

Samarbeten med andra artister

Deadmau5 har även gjort flera framgångsrika samarbeten med andra stora musiker. Ett av hans samarbete som blev väldigt uppmärksammat är låten ”Professional griefers”, som Gerard way från den amerikanska gruppen ”My chemical romance” medverkar i. Låten finns på albumet ”Album title goes here” och den har även förekommit vid ett tillfälle i serien ”Arrow”.

Ett annat samarbete som har väckt mycket uppmärksamhet är samarbetet med musikproducenten och låtskrivaren Rob Swire. 2018 släppte de låten ”Monophobia”, som även finns på albumet ”Where´s the drop”. Låten tog sig ända till 19:e plats på Usas topplista och senare släpptes även en tillhörande musikideo som också fick mycket uppmärksamhet, främst på grund av sin starka surrealism.