Om DJ Armin Van Buuren

Med 12 stycken DJ Awards i bagaget, med fem DJ Mag Award’s och inte mindre än 27 stycken International Dance Music Award’s i samma resväska finns det nog ingen som vågar påstå att DJ Armin Van Buuren inte är en av världens största DJ: s. Inte nog med att han är flerfaldigt prisbelönad för sin musik, han har även hållit på längre än de festa i samma bransch, över 20 år. Och han gör det utan tvekan med bibehållen kvalitet. Idag är han 41 år (!) en siffra som man sällan ser vid mixerbordet på de stora trancescenerna. För det är just där han håller till och hör hemma, i den progressiva trancemusikens värld.

Om DJ Armin Van Buuren

Armin Van Buuren föddes den 25:e december 1976 i Leiden i Nederländernas Amsterdam. Musiken fanns i familjen redan från start och följde med Armin under hela uppväxten i Koudekerk aan den Rijn. För sina sparpengar köpte unge Armin musikmagasin och när han av sin mor fick en dator i present började hans intressera sig för teknik och elektronik slå rot – musik ock elektronik, en kombination som skulle komma att bli hans levebröd. Det var först vid fjortonårsåldern som Van Buuren började skapa sin egen musik. Detta efter att han hade fått höra och blivit helt såld på den franska elektromusikern Jean Michel Jarre. Den mesta musik, och även då elektromusik som Armin fick höra, fick han nys på genom radion och CD-skivor.

 

Sin egen producent

Trots att musik var närvarande hela tiden valde dock Van Buuren att utbilda sig och avsluta sina juridikstudier. Han avlade sin examen 2004, men det var aldrig tal om att han skulle bli jurist. För när allt kom omkring var det musik som han var bäst på, som han ville syssla med och som han älskade. -95 extraknäckt han som DJ på nattklubben Nexus i sin hemstad. Alltsedan dess har han skrivit ny musik, till en början inne på kammaren, men sedan i en riktig och välutrustad studio. För just en egen studio där han får vara för sig själv är lite av Van Buurens signum. Från -95 till och med nu är et hans revir dit helst ingen annan ska ta sig in och störa. Van Buuren har inte heller haft någon producent än sig själv, då han vill vara den enda som har kontroll över musiken som hans namn står under.  Bland sina största hits finns tidiga Touch me, Blue Fear, Communications, (som på mindre än en månad sålde guld) och mixen Viola. Han har även gjort en rad bästsäljande album och mixar. Buuren har också gjort en serie av mixalbum, ett projekt som inleddes 2000. Det finns fyra album i denna serie och har alla gjort stormsuccé världen över. Vaan Buuren anses vara Nederländernas hjälte inom trance och house. 2008 gick han till historien i sitt hemland genom att vara den första tranceartisten genom tiderna att hamna som nummer ett på Dutch album chart med sitt album Imagine. Samma år erhöll han även Buma Cultuur Pop Award vilket är ett av Nederländernas största priser i musik. Van Buuren har utöver sitt turnerande fullt upp med sitt egna radioprogram A state of trance. Programmet sänds en gång i veckan och 2009 sändes det 400:de avsnittet, vilket ger härliga rysningar när man tänker på hur många lyssnare som valt att lyssna på radio om musik. Det ger ett hopp!

Sin egen producent