Om David Guetta

David Guetta, född Pierre David Guetta, är en av världens mest kända DJ:s och musikproducenter.  Han föddes 1967 i Frankrike och slog igenom stort på 2000-talet. Han har samarbetat med några av världens största artister, såsom Rihanna, Kelly Rowland från Destiny´s Child och Akon samt skrivit en rad stora hits. En av hans första stora hits var The world is mine, men han har sedan dess fortsatt att producera framgångsrika låtar som Love don’t let me go, Sexy bitch, Who’s that chick och When love takes over. 2016 samarbetade han med svenska Zara Larsson på låten This one’s for you som var det årets officiella låt för Europamästerskapen i fotboll för herrar. Bland de av hans låtar som är mest populära på Spotify så återfinns ett samarbete med Bebe Rexha i låten Say my name. Guetta verkar i en genre som brukar beskrivas som elektronisk dansmusik eller house.

Bakgrund

David Guetta började som DJ i Paris redan på 80-talet. I början var han en ”vanlig” DJ som spelade de nuvarande hitsen men han upptäckte snart den elektroniska dansmusikgenren house. Det dröjde till 1990 innan han släppte sin första singel, Nation rap. Under 90’talet fortsatte han att verka som DJ och släppa singlar med viss mindre framgång. I början på 2000-talet fick han en större framgång med singeln och albumet Just a little more love. Här samarbetade han med den amerikanska gospelsångaren Chris Willis. Ett andra album, Guetta blaster, följde 2004 och gav honom ytterligare ett lyft, men främst då i sitt hemland Frankrike. Med sitt tredje album så lyckades Guetta även att stärka sin framgång in länder utanför Frankrike. Pop life släpptes 2007 och över en halv miljon exemplar ska ha sålts. Ett par av singlarna fick genomslag runt om i Europa men även i USA. Som konsekvens av framgången så kom han att spela i en mängd länder och han mottog utmärkelser och uppmärksamhet av tidningar i DJ-världen.

Genombrott

Det var med sitt fjärde album, One love, som Guetta slog igenom på allvar. Här fanns samarbetena med Kelly Rowland och Akon i listettorna When love takes over och Sexy bitch. Över fem miljoner exemplar av albumet har sålts. Rowlandsamarbetet kom att nomineras till två Grammys. Samma år som Guetta slog igenom med sitt eget album, 2009, så producerade han även en av 2000-talets största hits, nämligen Black eyed peas-låten I got a feeling. Låten blev en listetta på sjutton länders listor och kom även att bli den mest nedladdade någonsin i USA.

Ett femte album följde 2011 och sin vana trogen så fortsatte samarbetena med intressanta sångtalanger. Flo Rida, Nicki Minaj, Ludacris, Usher och inte minst Sia i låten Titanium var alla med på albumet som kom att heta Nothing but the beat. Efter att ha släppt ett album 2014 med många av hans tidigare samarbetspartners så kom hans senaste album 2018 vid namn 7 där bland annat Justin Bieber medverkar. David Guetta har varit nominerad till en mängd utmärkelser och vunnit en hel del. Mest uppmärksammat är kanske hans nio Grammynomineringar varav vilka han vann två.