Om Calvin Harris

Skotske Calvin Harris, eller Adam Richard Wiles som han egentligen heter, är kanske den idag främsta artisten inom elektronisk popmusik. Musikern kommer ursprungligen från Dumfries i södra Skottland, men bor idag i ett pampigt hus i Kalifornien liksom många andra framgångsrika underhållare. Calvin Harris har under flera år varit känd som den DJ som tjänar mer på sina spelningar än någon av hans kollegor. Under 2018 tjänade han 48 miljoner amerikanska dollar enligt Forbes. Kanske beror detta delvis på den skotske artistens välbetalda spelningar på klubbar som Hakkasan och Omnia i Las Vegas.

Musik

Calvin Harris blev först känd år 2007 med sin hitlåt “Acceptable In The 80s.” På denna svängiga poplåt inspirerad av ljud från 80-talet sjöng Harris själv. Idag arbetar han med några av de största sångarna och sångerskorna i världen. År 2018 samarbetade han bland annat med Sam Smith på låten “Promises” och “One Kiss” med Dua Lipa. Den allra mest populära låten i Harris’ diskografi är “We Found Love” som producerades år 2011 tillsammans med Rihanna. Även “This Is What You Came For” som de två artisterna samarbetade på år 2016 nådde en hög placering på Billboard-listan.

Framträdanden

Calvin Harris

I år kan man se Calvin Harris framträda på Summerburst som går av stapeln den 30 augusti på Stockholms Stadion. Artisten har även spelningar i Danmark, Polen, Tyskland, England och Schweiz. Han framträder dessutom regelbundet på partyön Ibiza i Spanien.Från en spelning med Calvin Harris som headliner kan man förvänta sig en fest med en riktigt maffig budget. Bara att boka denna artist är en enorm investering, så produktionen av evenemanget måste förstås också vara på topp. Ljus, ljud och scen behöver anpassas till denna EDM-kung. Enligt tidskriften “Your EDM” kräver Harris även på sin rider att det finns två säkerhetsvakter på scen med honom.

Privatliv

EDM-stjärnan föddes i januari år 1984 och har både en äldre syster och en äldre bror vid namn Sophie och Edward. När han var yngre ville han bli fotbollsspelare, men när han började producera musik som tonåringen vad det den karriären som tog fart. Calvin Harris har idag haft förhållanden med flera kända kvinnor i Hollywood. Det kanske mest omtalade förhållandet var det han hade med amerikanska popstjärnan Taylor Swift. Innan detta förhållande var Harris tillsammans med Rita Ora.

Avslutning

Som en av de artister som har transporterat elektronisk musik in i popvärlden är Calvin Harris legendarisk. Han har varit en del av att göra det möjligt för begåvade unga musikproducenter med en passion för electronica och house att bli lika framgångsrika och tjäna lika mycket som andra popstjärnor.Självklart är elektronisk musik ett mycket brett koncept, och för att den ska accepteras av massorna behöver den idag ha många av de karaktärsdrag som popmusik har – exempelvis en hook och en sång som går att sjunga med i. Kanske kommer andra typer av elektronisk musik som techno, trance eller drum n bass bli populära i framtiden, men idag är det house och så kallad “EDM” som regerar. Och Calvin Harris tar del av denna musikens popularitet.