Om Avicii från start till slut

Avicii eller Tim Berling som han egentligen hette var en svensk DJ. Han var den svensken som var kändast inom sitt yrke och en av dem som lyckades jobba sig upp till en internationell karriär. Ibland kan man kanske fråga sig om det var värt det eftersom stressen med jobbet gjorde att han fick en relation till psykisk ohälsa. Han levde många år med panikångest och stress över att leverera sitt bästa för att aldrig göra någon besviken. April 2018 kom nyheten att han hade begått självmord endast 28 år gammal.

Om Avicii från start till slut

Så vem var Avicii?

September 1989 föddes han och växte sedan upp på Östermalm i Stockholm. Hans mamma är skådepelaren Anki Lidén och hans pappa är en företagare vid namn Klas Berglin. Då hans mamma hade en relation med Tommy Körberg på 70-talet och fick även ett barn tillsammans med honom så är ingen mindre än Anton Körberg även hans halvbror. Tim Berglin påbörjade sin karriär endast 16 år gammal genom att posta remixer som han gjort i olika forum på internet. Detta ledde sedan till att han fick ett skivkontrakt. Artistnamnet Avicii valde han efter att en kompis berättat att ‘Avici’ var den lägsta nivån i det buddistiska helvetet. Just ‘Avici’ var upptaget när han skulle skapa sitt konto på Myspace så istället för att komma på ett helt annat namn så lade han bara till ett extra i istället. 2011 fick Avicii sitt genombrott då genom sin låt ‘levels’. Låten blev populär internationellt. Låten vann priset som årets låt på den svenska musikgalan grammisgalan. Förutom att vinna på grammisgalan så blev låten dessutom nominerad till en Grammy. Mars 2012 hade han två spelningar på globen och många människor tältade för att lyckats få biljetter till hans konsert. Att han hade blivit populär och att människor älskade hans musik var ett faktum. Efter genombrottet 2011 så gick det bara fram med karriären och populariteten steg. 2012 spelade han ihop med Madonna på en musikfestival i Miami. 2013 bestämde han sig för att släppa sitt första album, så då blev det så och debutalbumet fick namnet ’true’ med bland annat låten ’Wake me up’. Låten ’Wake me up’ låg dessutom etta på Itunes i fler än 60 länder vilket ledde till att han 2014 fick regeringens musikexportpris eftersom han som svensk artist lyckas bra internationellt året innan. På tal om ’Wake me up’ så hade 200 miljoner lyssnat på låten när februari 2014 passerade vilket ledde till att låten blev etta på Spotify. Efter detta började han samarbeta med flera andra artister och band så som Robbie Williams, Coldplay, Rita ora och Daniel Adams Ray.

Så vem var Avicii?

Han var populär internationellt men gick 2016 ut med att han inte längre ville turnera på grund av att han inte mådde bra av det psykisk men också för att led av bukspottkörtelinflammation. Musiken i sig var något han fortfarande brann för så att han ville försätta att producera var inget snack om saken. Han försatte alltså att arbeta med musiken och bestämde sig 2018 för att göra en comebackturné som han ställde in för att pressen blev för stor. Dock var planerna för att släppa en ny skiva väldigt aktuella och han sägs ha pratat med en skivbolagschef endast två dagar innan han dött i april 2018.