Hur musiken påverkat människan positivt

mars 10, 2018 at 12:29 e m

Musiken är idag bland det bästa inom popkulturen och något som vi mår bra av att ha i våra liv. Trotts att vi människor ibland gillar musik i olika genre och föredrar olika band och artister så har vi den gemensamma nämnaren att vi mår bra att ha musiken i våra liv.


Hur musiken påverkat människan positivt

Musiken finns där för oss i bra perioder men också nästan som en stöttande vän när livet är lite tuffare än vanligt. Musiken kan väcka fina känslor i oss, få oss att tänka på ett roligt minne eller en svår period i livet men där musiken var ett bra stöd för oss. Sanningen är även den att det faktiskt finns forskning på att vi blir glada av musiken och ibland till och med får en form av lyckokänsla. Varför det är så beror på vår fantastiska hjärna. När vi lyssnar på musik så träffar musiken hjärnbarken och där blir vi då medvetna om att vi lyssnar på något. Samtidigt går ljudet också in i vårt känslocenter och det är såklart själva känslocentret som har gjort att vi har en relation till musiken. När vi hör en låt kanske vi blir varma i hela kroppen eller tänker tillbaka på ett minne, allt detta på grund av att vårat känslocenter existerar. Sedan har det också att göra med att hjärnan gillar rytmen i musiken. Att hjärnan gillar rytmen kan bland annat resultera till att vi blir känslomässiga och vill dansa till en viss låt. Allt detta utgör ett dopamin i hjärnan som gör att vi för stunden kan känna oss glada och till och med lyckliga. Det har även visats i studier att äldre människor som blivit diagnostiserade med alzheimers fortfarande påverkas positivt av att höra musik. Exempelvis då eftersom de kan komma ihåg viss musik som de upplevt tidigare i livet vilket gör att musiken kan vara en hjälp i sjukdomen. Det är också bevisat att musik kan leda till ett mindre stressigt liv och allmänt då göra så att man mår bättre i sin vardag.

Med all positivitet kring musiken så är det inte konstigt är just musiken varit ett så stort intresse för folk under en så otroligt lång tid nu. Det är en konstform som väcker glädje, botar stress och hjälper till att lindra andra sjukdomar. Hjärnan gillar helt enkelt musik och tack vare att hjärnan tycker om musik så får vi vara känslomässiga när vi hör en viss låt som tidigare i livet påverkat oss på något sett.

Musik i filmindustrin

Idag har även musiken en otroligt viktig uppgift i filmindustrin. Musiken är viktigt i filmer och tv-serier för att förmedla något ytterligare än vad skådespelarna lyckas göra med hjälp hur de agerar. Det kan i många fall resultera till känslomässiga scener där vårt känslocenter påverkas otroligt mycket och då har musiken lyckats förmedla det den vill. Redan i filmens ursprung var just musiken otroligt viktig för att sätta rätt känsla på själva filmen för att beskriva en viss stämning som passar in bra med scenen som visas.


Musik i filmindustrin

 

 
 

Comments are closed.