Historia kring att jobba som DJ

juli 20, 2018 at 2:01 e m

När det kommer till yrket att jobba som dj råder det lite delade meningen och vem som faktiskt kan säga att den är dj. Det är ett yrke där det faktiskt inte finns någon utbildning som leder till en titel och det är en av de största anledningarna till att det faktiskt är så.

 

När det gäller dj finns det inte ens en kurs med examensbevis på att man faktiskt har gått en utbildning som lett till kunskap om yrket. En annan anledning är att yrket i sig är otroligt olika och behovet på en dj är väldigt olika från gång till gång och följer till stor del hur samhället utvecklas hela tiden.

Den första spelningen med en dj

Tittar vi tillbaka i historien möter vi för första gången en dj 1943. Det var Jimmy Savile som spelade direkt till en publik som dansade framför honom på dansgolvet på en jazzclub i England. Det här blev direkt en succé och att spela direkt inför publik spred sig snabbt. Först runt om i England och senare runt om i Europa. Frankrike var ett av ställena som det slog igenom tidigt. Efter några år spred det sig vidare över till USA. Det är lätt att tro att dj skulle ha kommit från USA eftersom det genom åren har kommit att bli så stort här, men så var det alltså inte. En av anledningarna till att det kom att bli populärt snabbt var att det var både enklare och mer ekonomiskt att ha en dj istället för att anlita ett liveband. Tidigare hade jukebox varit alternativet om det inte fanns liveband att tillgå, men med en dj blev det mer levande än att bara spela från jukeboxen. Eran med klubbar började även här och fler och fler öppnade runt om i både Europa och USA. Nu kom det att börja kallas diskotek när det var en plats där det spelades musik med en dj. Utvecklingen har verkligen gått framåt genom åren om man tänker att det från början var en dj som spelade från en skiva och sedan själv pratade mellan låtarna i en mikrofon. Det hände emellanåt att en trummis var med och spelade mellan låtarna för att få ett mer flyt i musiken även när det byttes låtar. Det var ett sätt att behålla publiken kvar på dansgolvet.

Utrustningen utvecklas

Ett stort genombrott kom 1955 då den första utrustningen med två skivspelare kom ut på marknaden. Det här gjorde att det kom att gå mycket smidigare att byta låtar än det hade gjort med bara en skivspelare. Under den här perioden började även européerna importera musik från USA. Det var rockabillystilen som var den stora stilen och det gjorde att kulturen kring klubbarna växte sig allt större. Under 60-talet var det lite tillbakagång för att diskoteken med djs skulle komma tillbaka igen och få sin storhetstid under 70-talet och det var från 1973 som det tog fart på riktigt. Med tanke på att djs inte har funnits särskilt länge är det en spelform som under en relativt kort tid har vunnit väldigt stor publik.

 
 

Comments are closed.