Vad ska man inte äta som gravid
Blogg

Vad ska man inte äta som gravid

Vad man bör undvika att äta under graviditeten

Under graviditeten finns ett flertal livsmedel som man bör undvika för både sig själv och sitt ofödda barns säkerhet. Medan dessa livsmedel kanske ses som hälsosamma för andra, kan de skapa komplikationer under en graviditet och kan till och med leda till allvarliga hälsorisker. Här är en lista över vad du bör undvika när du väntar barn.

Livsmedel att undvika under graviditeten

Livsmedel Anledning till undvikande Potentiell Risk
Rått eller halvkokt kött Risk för bakterier och parasiter Infektioner som salmonella, listeria och toxoplasma
Olagrade mjölkprodukter Förorenande mikroorganismer Listeria-infektioner
Råa skaldjur Bakterier och virus Hepatit E och norovirus
Alkohol Påverkar barnets utveckling Fetal alkoholsyndrom

Denna guide är ämnad att skydda dig och ditt ofödda barn och ska användas som en försiktig åtgärd. När du är gravid, är den allmänna regeln att undvika eller begränsa all konsumtion av råa livsmedel, eftersom de bär en högre risk för matförgiftning.

Vilka andra födoämnen bör begränsas under graviditeten?

Utöver ovanstående lista finns det några andra födoämnen som du bör tänka på att begränsa om du är gravid. Dessa inkluderar höga mängder av koffein och tonfisk på grund av deras höga innehåll av metylkvicksilver. Det är också klokt att undvika vissa typer av ost, som brie, camembert och annan mögelost, som kan innehålla listeria.

Hälsosam kost är a och o under graviditeten, och medvetenhet om vilka livsmedel som bör undvikas kan hjälpa till att garantera bästa möjliga utfall för både mor och barn. Så ta hand om dig själv och ha koll på vad du äter – för dig och ditt barns skull!