Hur mycket ökar värdet på huset med ett attefallshus?
Blogg

Hur mycket ökar värdet på huset med ett attefallshus?

Har du någonsin funderat över hur mycket ett attefallshus faktiskt kan öka värdet på din fastighet? Du är inte ensam. Det har blivit en populär investering för husägare i Sverige, och det är lätt att förstå varför. Men det är också en investering som kommer med en del regler och krav.

I den här artikeln ska vi djupdyka i just detta – hur mycket kan du förvänta dig att ditt hus ökar i värde med ett attefallshus? Och vilka regler och aspekter behöver du beakta? Vi kommer att täcka allt från bygglov och regler till olika storleksalternativ som 20, 25 och 30 kvm.

Vad är ett Attefallshus?

Ett attefallshus är en typ av komplementbostadshus som får vara upp till 30 kvm stort. Det kan användas som gästhus, uthyrningsobjekt eller kanske som ett hemmakontor. Det kan utrustas med badrum och toalett, och i vissa fall även med ett loft. Reglerna för attefallshus är dock ganska strikta och varierar beroende på kommun och zon.

Bygglov och Regler

Innan du börjar bygga är det viktigt att förstå vilka regler som gäller. För attefallshus behövs oftast inget bygglov, men det kan ändå vara klokt att rådgöra med din kommun för att vara säker.

  • Storlek: Maximalt 30 kvm
  • Höjd: Maximalt 4 meter
  • Avstånd: Minst 4,5 meter från gränsen till grannens tomt

Attefallshus som en investering

Om du har tänkt att ditt attefallshus ska vara en investering är det bra att ha en plan för hur du ska använda det. Du kan hyra ut det, använda det som ett extra boende för familj och vänner, eller kanske som ett hemmakontor.

Hyra Ut

Att hyra ut ditt attefallshus kan vara en bra investering. Det kan generera en extra inkomst och därmed öka värdet på din fastighet. Vissa väljer att hyra ut sitt attefallshus om du vill läsa mer om detta så finns det endel bra info hos attefallshus.online.

Värdeökning

Det är svårt att säga exakt hur mycket ett attefallshus ökar värdet på din fastighet, men det är allmänt accepterat att det gör det. Enligt flera experter kan ett välbyggt attefallshus öka värdet på din fastighet med 10-20%.

Storlekar och inredningsalternativ

Storleksalternativ

När det gäller storlek har du flera alternativ: 20 kvm, 25 kvm eller 30 kvm. Storleken påverkar både byggkostnaden och vilka funktioner du kan inkludera.

20 kvm

Ett attefallshus på 20 kvm är perfekt om du bara behöver ett mindre utrymme. Det är dock begränsat när det kommer till att inkludera saker som badrum och toalett.

25 kvm

Om du vill ha lite mer utrymme men inte vill gå hela vägen upp till 30 kvm är 25 kvm ett bra alternativ. Här kan du vanligtvis få plats med både ett badrum och en liten toalett.

30 kvm

Det största alternativet. Här har du tillräckligt med utrymme för att inkludera alla bekvämligheter, inklusive ett loft om du så önskar.

Loft, badrum och toalett

Ett loft kan vara en smart lösning om du vill maximera utrymmet i ditt attefallshus. Med ett loft kan du ha en sovplats uppe och en vardagsyta nere.

När det kommer till badrum och toalett är det många som väljer att inkludera detta för att göra attefallshuset så funktionellt som möjligt. Ett fullt utrustat badrum ökar inte bara funktionaliteten utan också värdet på din investering.

Tabell: Vad påverkar kostnaden för ett attefallshus?

FaktorLåg kostnadHög kostnad
Storlek20 kvm30 kvm
BadrumNejJa
LoftNejJa
MaterialkvalitetLågHög
BygglovNejJa

Slutsats och framtida potential

Attefallshus som en långsiktig investering

Att bygga ett attefallshus är inte bara en engångsinvestering utan något som kan ge avkastning över tid. Det kan fungera som en extra inkomstkälla genom uthyrning eller vara ett värdefullt komplement till din befintliga fastighet.

Hur mycket ökar då värdet?

Det är en komplex fråga med många variabler. Men som en generell riktlinje kan du förvänta dig en värdeökning på mellan 10-20% om attefallshuset är välbyggt och i linje med kommunens regler och förordningar.

Framtida Potential

Med stigande bostadspriser och en ökande befolkning kan efterfrågan på attefallshus fortsätta att öka. Detta kan göra det till en ännu bättre investering i framtiden.

Summering

Att bygga ett attefallshus är en investering som inte bara kan ge dig extra utrymme utan också öka värdet på din fastighet. Det är dock viktigt att göra sin research och följa de regler och förordningar som gäller. Ett attefallshus kan vara allt från 20 till 30 kvm och kan inkludera allt från badrum och toalett till ett loft. Det är en flexibel lösning som kan anpassas efter dina behov och önskemål.