9.1 C
Stockholm

Så funkar Anders “Ankan” Johansson

Datum:

Dela:

Anders ”Ankan” Johansson är en svensk före detta journalist och programledare som är mest känd för sin tid som programledare för TV-programmet ”Så funkar det”, som sändes på SVT. Programmet handlade om teknik och vetenskap, och Anders ”Ankan” Johansson förklarade olika ämnen på ett lättförståeligt och roligt sätt tillsammans med sin parhäst Måns Nilsson. Programmet blev mycket populärt och väl uppskattat av tittarna och återuppstod sedermera som podcast.

Kommer frånAnders är född i Linköping, i området Vidingsjö.
PunktidenHan spelade i ungdomen elbas i punkbandet Snoddas tillsammans med bland andra Lars Winnerbäck. 
Epitetet AnkanDet var Anders parhäst Måns som under deras studietid i Lund gav honom smeknamnet “Ankan”. Ett smeknamn som blivit så etablerat att smeknamnet börjat få smeknamn som “Ankis” och “Ankyboy” (något som inte är godkänt av Anders själv.)
KulturskräckAnders “Ankan” Johansson har en oresonlig rädsla för kulturella digniteter och blir hysteriskt nervös i deras sällskap. (Har trots detta sjungit tillsammans med Malmös Symfoniorkester.)

Anders ”Ankan” Johansson är också känd för sin tid som medverkande i andra TV-program, som ”Vem vet mest?” och ”På spåret”. Han har också medverkat som programledare för olika radioprogram och gjort scenshower både tillsammans med Måns och själv.

Anders scenshow Alla känner Ankan

Hösten 2022 gav sig Anders “Ankan” Johansson ut på Sverigeturné med sin enmansshow “Alla känner Ankan”. Showen hade premiär på Scalateatern i Stockholm den 15 oktober 2022 och gick därefter vidare för att avslutas i Visby 15 april 2023.

Att göra showen var Anders mycket nervös inför då han alltid gjort sina shower tillsammans med Måns tidigare. Showen har dock fått goda recensioner och det blev inte svårt för honom att sälja biljetter då han alltid underhåller publiken och har lätt att få kontakt med dem.

Känd från tv, radio och scen

De flesta har nog stött på Anders “Ankan” Andersson i något sammanhang: på tv, i radio eller på någon teater.

Urval från TV

 • Så funkar det
 • Skägget i Brevlådan
 • Parlamentet
 • Djursjukhuset
 • På spåret

Urval från scen

 • Fars Lilla Tös på Fredriksdalsteatern
 • Sällskapsresan på Nöjesteatern och Chinateatern
 • Stand up på Norra Brunn och otaliga scener över hela sverige.
 • Alla känner Ankan

Anders Johansson privat

Anders är inte så hemlighetsfull kring sitt privatliv även om han inte lämnar ut sin familj som sin fru och sina barn. Om sig själv har han dock inga problem att berätta allt möjligt. Och om han inte berättar det själv kan man ge sig den på att Måns berättar det. Om Ankan Johansson vet vi till exempel både att han har osedvanligt dåliga tänder och en än mer osedvanligt lång pung. 

Anders separerade för ett par år sedan. Dock var massmedia lite sena på bollen och drog på stort med separationen och hur dåligt han mådde kring detta – ungefär ett och ett halvt år efter det verkligen skedde. Vid det laget hade han repat sig alldeles utmärkt och dessutom fått en flickvän som han nu är sambo med. 

Tre snabba om Anders “Ankan” Johansson

 • Under sin tid vid Lunds universitet studerade han psykologi, sociologi och tyska. Han var också aktiv i Wermlands nation Spex,  Radio AF och Lunds nya studentteater.
 • I sin födelsestad Linköping har Anders hedrats genom att, liksom sin gamle vän Lars Winnerbäck, få sitt namn på en av stadens bussar.
 • Utöver elbas spelar han även gitarr, trombon och barytonhorn. (De två mest och minst sexiga instrumenten som finns enligt honom själv).

Priser och utmärkelser

Anders “Ankan” Johansson har fått en hel del utmärkelser för sitt arbete – av skiftande kvalisort och ursprung. 


2019: Orienteringspoddens pris

2020: Årets manliga komiker

2022: Mensapriset 2022 tillsammans med Måns Nilsson.

Relaterat

Säkra och enkla mobilbetalningar med Siru Mobile

Mobilbetalningar har revolutionerat betalningsmetoderna sedan deras införande, och de traditionella sätten har fått ge vika. Inom världen finns det ett brett utbud av betalningsmetoder...

Mobilspelens evolution: Hur smartphones förändrade allt

Beroende på hur gammal du är kanske du någon gång har spelat Snake på en Nokia 3310. Sedan dess har det dock varit en...

Spel för den nostalgiske

I dag kan du välja mellan spel som har många olika teman. Och visst finns det spel även för den som gärna vill drömma...

Nathalie Schuterman – levererar ultralyx till Sveriges modemaffia

Nathalie Schuterman är en mycket känd modeprofil för en ganska snäv krets. För att ha råd att handla i hennes butik, krävs en relativt...

Gör din egen fish and chips – tre enkla steg

Fish and chips har gjort en klassresa som få andra rätter kan stoltsera med. Den har gått från att vara billig favoritmat för den...