Alan Walker – ett musikaliskt underbarn

Det är svårt att tänka sig att en person som redan hunnit slå igenom så stort bara är 21 år gammal. Alan Walker är en brittisk-norsk dj och han slog igenom stort med sin första singel Faded 2015. Hans far är från England, men de flyttade till Norge redan när han var två år eftersom hans mor kommer därifrån. Han växte upp i Bergen.Idag är han känd för flera av sina otroliga hits som han släppt på den korta tid han har producerat elektronisk dansmusik. Innan han började släppa musik var han en gamer som mest satt hemma och spelade.

Självlärd inom musiken

Det är inte bara Alan Walker som har fostrats i kuststaden Bergen för att sedan kunna bli något stort. Här har även storheter som Edward Grieg, numera välkända dj Kygo och Kings of Convenience sina rötter. Han har ingen skolning i musik utan är helt självlärd. Faktum är att han inte ens spelade ett instrument som barn. Han har istället gått en helt annat väg och hade ett stort intresse för datorer och främst programmering och spel. När han hade varit gamer ett tag och spelat spelen började han även intressera sig för hur man producerar musik vid datorn. Han själv säger att det är väldigt stor skillnad på hur man gör ett spel och hur man komponerar musik, men för att få ihop en slutprodukt gäller det ändå att man får ihop alla bitar och att de faller på rätt plats. Det är likheten.

Självlärd inom musiken

Inspirationen till hans musik hämtar han i första hand från musik som är komponerad för filmer. Andra som producerar musik inom samma genre har en mer uppumpad stil som är mer åt en stil som liknar house. De han har inspirerats mest av är filmmusikkompositören Hans Zimmer. På sin meritlista har han bland annat filmer som Thelma & Louise och Lejonkungen. En annan filmmusikkompositör som ligger högt hos Alan Walker är Steve Jablonsky som gjort musiken till Transformers och The Island. Det han gillar med den här stilen är att musiken mer flyter fram.

Gör unik musik i blandad stil

Alan Walker har lyckats göra musik som är helt olik mycket annat. Det är också det här som har gjort honom väldigt känd. Den musik han gör vill han ska vara känslosam med samtidigt upplyftande. Han tror själv att den stilen har gjort att han har hittat en bredare publik än många andra som producerar elektronisk musik. Lite intressant att veta om Alan Walker är att han redan som 18-åring hade gjort sin första livespelning. Det tog ett halvår så hade hans första singel spelats en halv miljard gånger på Youtube vilket är helt otroligt. Efter det har han släppt fler singlar och alla har blivit till stora hits. Han började göra musik redan 2012, men släppte den första singeln först 2015. En av de saker som gjorde att hans musik spred sig väldigt snabbt var att Faded ofta användes som soundtrack när andra gamers gjorde musik för att spela spelen till. Sony skrev sedan ett avtal med Alan Walker där de släppte en ny version av Faded.