Gör din egen fish and chips – tre enkla steg
Blogg

Gör din egen fish and chips – tre enkla steg

FISH AND CHIPS

Fish and chips har gjort en klassresa som få andra rätter kan stoltsera med. Den har gått från att vara billig favoritmat för den brittiska arbetarklassen till att serveras på stjärnkrogar världen över. Vill du göra egen fish and chips? Det är inte så svårt som du kanske tror.

Snabbfakta om fish and chips

UrsprungStorbritannien
IngredienserFisk, potatis och sås
Brittiska fish and chips-dagen4 juni
Första stället som sålde fish and chips öppnade1860

Fish and chips – en brittisk nationalrätt

Fish and chips, eller fisk och friterad potatis, är något av en nationalrätt i Storbritannien. Maträtten introducerades troligtvis redan på 1500-talet men det var först under 1800-talet som den fick den formen som vi känner igen idag. Det har varit basföda för arbetarklassen sedan dess. Under andra världskriget var fish and chips en av få måltider som inte ransonerades, vilket gjorde den ännu mer populär.

Under andra halvan av 1900-talet har rätten uppnått kultstatus i stora delar av världen och finns i Malmö och Falkenberg såväl som i London och Manchester. Traditionellt äts fish and chips som takeaway i papper som tål olja men det går även att hitta rätten på restauranger och pubar i många städer.

Recept på fish and chips

För att en rätt ska kunna kallas för fish and chips behövs tre komponenter:

  • Friterad vit fisk
  • Friterad potatis
  • Sås

Det är allt! Det kan verka enkelt men den som har gett sig på att fritera vet att mycket kan gå fel. Den här texten går igenom steg för steg hur du ska göra med de olika delarna.

Fint friterad fisk

Till att börja med ska du välja en vit fisk som har fast kött. Traditionellt används torsk i fish and chips men det går bra att använda flera olika typer av fisk. Exempel på fisk som passar bra är:

  • Torsk
  • Kolja
  • Hälleflundra
  • Hoki

Fisken ska vara i lagom stora delar, vilket kan variera beroende av vilken fisk du får tag på. För att få till den rätta krispigheten ska fisken doppas i en frityrsmet. En riktigt bra smet får du till genom att vispa ihop:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vatten eller öl
  • 1 äggvita
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver

Smeten ska vara helt klumpfri när den är färdig. Doppa sedan fiskbitarna i smeten och fritera i olja på medeltemperatur. Det rekommenderas inte att använda air fryer till fisken – då blir den mosig och degig. Stek istället fisken om du inte har en vanlig fritös eller vågar dig på att fritera i en gryta.

Den andra väsentliga delen av fish and chips är potatisen. Här kan du använda nästan vilken sort som helst. Det går också alldeles utmärkt att använda fryst klyftpotatis eller pommes frites från till exempel Findus. I en traditionell fish and chips ska potatisen friteras men det går även bra att rosta dem i ugnen eller att använda en air fryer.

Perfekt potatis

Att få till perfekt friterad potatis är en konstform. Ett tips är dock att göra så kallad dubbel-fritering. Då friterar du först dina potatisklyftor på låg värme några minuter, sedan höjer du temperaturen och friterar dem igen en kortare stund. Då blir de mjuka på insidan och krispiga på utsidan.

Strålande sås

Det är egentligen inget måste att servera sås till fish and chips men det gör rätten komplett. Det finns många olika såser eller komplement som kan användas:

  • Tartarsås
  • Remouladsås
  • Mixade bönor

Om du vill laga en klassisk fish and chips är det tartarsås du ska röra ihop. I grunden kryddas tartarsås med gräslök men numer är de vanligaste ingredienserna:

  • Majonnäs
  • Kapris
  • Persilja
  • Hackad gurka
  • Hackad schalottenlök
  • Salt och peppar

Fish and chips i varje gathörn

Om du föredrar att köpa din fish and chips på stan finns det flera ställen att gå till i städer som till exempel Göteborg och Stockholm. Kajsas Fisk i Hötorgshallen lär vara ett av de bästa ställena för fish and chips i Stockholm. I Göteborg kan man knappt kasta en pinne utan att träffa en pub som serverar fish and chips.